Politica se află în centrul evenimentelor din Kosovo
- 3 august 2012: Oficiul Kosovo din nordul Mitrovica generează controverse
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Noul președinte kosovar Pacolli a fost luat în colimator
- 4 ianuarie 2011: Rexhepi declară că nordul Kosovo nu face parte din negocierile cu Serbia
- 31 decembrie 2010: OSCE: condițiile din centrele de detenție din Kosovo sunt satisfăcătoare
18 noiembrie 2010 Priștina, Kosovo —
În ultimele câteva săptămâni, în Kosovo au avut loc evoluții dramatice, începând cu demisia forțată a fostului președinte Fatmir Sejdiu în urma unei decizii a Curții Constituționale.
Aceasta a fost urmată de anunțul că alegerile anticipate vor fi organizate în februarie. A doua zi, Liga Democrată din Kosovo (LDK), condusă de Sejdiu, s-a retras din guvern. Prim-ministrul Hashim Thaci conduce în prezent un cabinet rămas fără jumătate din miniștri, miniștri adjuncți și alți înalți oficiali.
Foștii aliați deveniți adversari, LDK și Partidul Democrat din Kosovo (PDK), condus de Thaci, se acuză reciproc cu furie. LDK, care va organiza un congres de partid sâmbătă (30 octombrie), trece printr-o luptă pentru putere.
Sejdiu se luptă să păstreze președinția LDK, exact poziția care l-a costat președinția Kosovo. Acesta îl are ca rival pe Bujar Bukoshi, un fost ministru al sănătății care a făcut parte cândva din guvernul în exil al lui Ibrahim Rugova.
Bukoshi a negat speculațiile presei că el și fiul lui Rugova, Uke, vor cauza o ruptură în interiorul LDK.
"Nu este adevărat că Uke și cu mine vom forma un nou partid sau o fracțiune în cadrul LDK, așa cum a spus o parte a presei", a declarat acesta, precizând că va accepta rezultatele congresului partidului, oricare ar fi acestea.
Între timp, PDK rămâne unit în spate lui Thaci, iar membrii partidului l-au reales cu urale în funcția de președinte la alegerile de duminică. Victoria a fost una ușoară, deoarece acesta a candidat fără a avea adversar.
Thaci, care se află la cârma partidului de la înființarea acestuia în 1999, a obținut un nou mandat de patru ani. El și-a exprimat speranța că PDK va continua să guverneze Kosovo.Acesta a vorbit de asemenea pentru prima dată despre motivele destrămării fostei coaliții de guvernământ. El susține că Sejdiu i-a cerut să nu accepte verdictul Curții Constituționale ca fiind valabil, verdict care a stabilit că fostul președinte a încălcat constituția țării prin faptul că a deținut simultan atât funcția de președinte al țării, cât și pe cea de președinte al LDK.
Thaci și partidul său fac în continuare presiuni pentru organizarea alegerilor anticipate la mijlocul lunii decembrie, afirmând că acestea sunt necesare datorită viitoarelor tratative cu Serbia și a unei serii de motive interne, printre care procesul de privatizare, aprobarea bugetului de stat și diverse proiecte de infrastructură.
Adresându-se presei locale sâmbătă, Xhavit Haliti, membru al președinției PDK, a declarat că două sau trei partide parlamentare, precum și unele formațiuni minoritare, au indicat că vor susține alegerile anticipate. Știrile din presă indică data de 12 decembrie ca dată posibilă pentru scrutin.
În acest timp, Grupul de Lucru pentru Alegeri a luat deja o serie de decizii importante, cu consensul partidelor politice din Kosovo. Alegerile vor fi certificate prin intermediul unui mecanism internațional și cetățenii vor putea să voteze în afara Kosovo.
Sursă
- Setimes.com: Politica se află în centrul evenimentelor din Kosovo
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |