Sari la conținut

Primarul din Pristina este noul șef al LDK

De la Wikiștiri


18 noiembrie 2010 Priștina, Kosovo — Isa Mustafa, primarul din Pristina, este noul președinte al celui de-al doilea partid ca mărime din Kosovo, Liga Democrată din Kosovo (LDK). Acesta a obținut două treimi din voturi la alegerile pentru funcția de președinte organizate duminică (7 noiembrie) în cadrul congresului partidului.

Mustafa a primit 235 voturi, față de cele 125 obținute de Fatmir Sejdiu, actualul lider al LDK și fost președinte al Kosovo. Spre deosebire de congresele anterioare ale partidului, marcate de controverse și tulburări, acesta s-a desfășurat fără incidente.

Noul lider a declarat că LDK rămâne "un simbol al democrației și culturii politice", adăugând că nici un alt partid din Kosovo nu se poate compara cu acesta "când vine vorba de toleranță și înțelegere, dat fiind faptul că membrii LDK pot avea opinii diferite".

Declarând că votul a deschis calea către schimbări majore, acesta a cerut susținătorilor să contribuie la întărirea partidului. "Vă invit pe toți cei care faceți parte din LDK să-l susțineți, să-l consolidați, să munciți și să mergeți împreună, astfel încât electoratul să revină în familia LDK", a spus Mustafa.

Pentru fostul șef Sejdiu, rezultatele au fost o nouă lovitură. În septembrie, acesta a demisionat din funcția de președinte după ce curtea constituțională s-a pronunțat împotriva sa, afirmând că încalcă constituția prin deținerea funcției de șef al statului simultan cu cea de lider al LDK.

Sejdiu a pierdut acum ambele funcții. Cu toate acestea, într-un gest de respect, Mustafa l-a nominalizat pe predecesorul său în funcția de președinte onorific, iar congresul a fost de acord, aclamându-l.

Noul lider al partidului are 59 de ani, este economist de profesie și profesor universitar. El este căsătorit și are doi băieți și o fată.

A fost ales primar al Pristinei în 2007 și a exercitat funcția de ministru al economiei și finanțelor în guvernul kosovar din exil, condus de Bujar Bukoshi, în perioada 1991-1999.

Mustafa a fost întâmpinat cu scandările "Isa, Isa" când a intrat la congresul partidului.

"Acum voi vota din nou pentru LDK", a declarat Ylber, un fost susținător al LDK, publicației SETimes la Pristina, spunând că a urmărit congresul cu interes.

Dar Amor, un alt fost susținător, a fost mai puțin optimist, afirmând că se îndoiește că partidul va fi capabil să-și recâștige vechea poziție în fruntea politicii din Kosovo.

"Vremurile s-au schimbat", a spus el.

Bujar Bukoshi, care a contestat la un moment dat șefia lui Sejdiu, nu a participat la congresul de duminică. El și Uke Rugova, fiul fostului președinte Ibrahim Rugova, candidează în schimb pe o listă alternativă în alegerile naționale din 12 decembrie.

Sursă