Pro-rus socialist Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova

De la Wikiștiri


14 noiembrie 2016 Moldova — Pro-rus socialist Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Moldova

În al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare, a fost câștigat de liderul Partidului Socialist al candidatului pro-rus, Igor Dodon, a învins rivalul pro-european Maya Sandu.

Dodon conduce după numărarea a 96,44% din voturi și 10% în fața rivalului său din Partidul "acțiune și solidaritate" Maya Sandu.

Dodon câștigă 55.37% din voturi (816,865 voturi), Sandu a sprijinit 658 358 cetățeni ai republicii. Având în vedere prezența la vot în al doilea tur al alegerilor, care au votat un pic mai mult de 1,6 milioane de moldoveni (adică, 1% este egal cu un pic mai mult de 16 mii de voturi), diferența actuală dintre concurenți din cele 150 de mii de voturi mai mult decât cifrele necesare liderului socialist am fost convins de victorie.

Primirea felicitări în timpul unei conferințe de presă la sediul său, Dodon a spus:

Am câștigat. Îl felicit pe Maya Sandu cu un rezultat bun în alegeri și să certifice faptul că președintele va fi ca cei care au votat pentru mine și pentru cei care au fost împotrivă.

Potrivit serviciului de presă, prima sa vizită oficială, Igor Dodon, planificat la Moscova.

Calculul de restul 0,58% de voturi în zonele în ambasadele Moldovei în Statele Unite și Canada nu se poate schimba alinierea, deoarece diferența de vot între cei doi candidați este de aproximativ 85 de mii, iar numărul au mai puțin de 17 de mii de buletine de vot.

Aceasta este prima alegere general al Președintelui Republicii Moldova. Anterior, șeful statului este ales de parlament.

În primul tur de scrutin, la 30 octombrie, liderul Partidului Socialist Dodon a primit 48 la sută din alegători.

Cu toate că Dodon a spus că dorește să schimbe accentul în alianțele Moldovei la Moscova, analiștii politici spun că esența acestei alegeri - apariția unei noi persoane după scandalurile de corupție care au dărăpănate de cale "europeană" mișcarea Moldovei.

Referințe[modificare]