Sari la conținut

Procuratura Generală a intentat urmărirea penală în cazul inițiativei de referendum în Găgăuzia

De la Wikiștiri
Intrarea în Găgăuzia

9 ianuarie 2014 Chișinău, Republica MoldovaProcuratura Generală a Republicii Moldova a deschis un dosar penal pentru „samavolnicie” în cazul inițiativei aleșilor Adunării Populare a Unității Teritoriale Autonome „Găgăuzia” de a organiza un referendum, în 2 februarie a.c. Decizia Adunării Populare de organizare a referendumului a fost declarată ilegală de către Judecătoria de la Comrat.

La 1 decembrie 2013, deputații Adunării Populare au aprobat în unanimitate data desfășurării unui plebiscit pe problema aderării Moldovei fie la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, fie la Uniunea Europeană. De asemenea, locuitorii autonomiei ar fi trebuit să se exprime și asupra independenței autonomiei.

Conform procuraturii, la 27 noiembrie 2013, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat două hotărîri „Cu privire la desfășurarea referendumului legislativ privind statutul separat al locuitorilor din Găgăuzia la autodeterminare externă” și „Cu privire la desfășurarea referendumului consultativ”. Ulterior, Oficiul Teritorial (OT) Comrat al Cancelariei de Stat a sesizat instanța de contencios administrativ în vederea anulării hotărîrilor menționate. În data de 5 decembrie 2013 instanța de judecată a dispus suspendarea actelor administrative contestate, iar prin hotărîrea Judecătoriei Comrat din 3 ianuarie curent hotărîrile Adunării Populare a UTA Găgăuzia au fost anulate, ca ilegale.

În pofida deciziei instanței, autoritățile din regiune au declarat că vor organiza aceste plebiscite, susținând că judecătoriile sunt politizate și se fac presiuni asupra acestora.

Referințe[modificare]