Republica Srpska: Agitație din cauza reprezentării

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare

1 decembrie 2010 Banja Luka, Republica Srpska — Noul parlament al Republicii Srpska a fost format, dar cu schimbări neașteptate. Uniunea Independentă a Social Democraților (SNSD) a decis să desemneze un membru al unui partid de opoziție sârb în președinția parlamentară compusă din trei persoane – decizie prin care croații spun că sunt excluși.

Constituția entității prevede că președinția parlamentară trebuie să cuprindă doi membri reprezentând cele trei națiuni constitutive -- sârbii, croații și bosniacii – și un al treilea membru, care reprezintă alte etnii.

Președintele parlamentului, Igor Radojicic, membru al SNSD, este muntenegrean și astfel eligibil să preia cel de-al treilea post. Cei doi vicepreședinți sunt Ramiz Salkic, un bosniac de la Partidul Acțiunii Democrate, și Snjezana Bozic, de la Partidul Democrat Sârb (SDS).

"Ne-am hotărât să alegem un vicepreședinte din partidul de opoziție pentru a putea forma noul parlament într-un mod mai democratic și pentru ca SNSD – în calitate de partid de guvernământ, împreună cu partenerii săi de coaliție – să poată demonstra o anumită responsabilitate față de opinia minorității în parlamentul RS", a declarat Nikola Bastinac, parlamentar al SNSD.

Unii politicieni croați nu privesc însă lucrurile în acest fel. Partidul HDZ 1990 declară că acțiunea nu este decât un nou indiciu al eliminării croaților din pârghiile puterii.

"Se întâmplă la fel ca și cu vicepreședintele RS, Emil Vlajki, care nu face parte din nici un partid politic croat – respectiv, el nu a fost ales prin voturile croaților. Aceeași situație este în parlamentul RS. Această situație nouă în președinția și parlamentul RS nu face decât să demonstreze minimalizarea în continuare a croaților în RS", a declarat Veso Vegar, purtătorul de cuvânt al partidului.

Uniunea Democrată Croată din Bosnia și Herțegovina (HDZ BiH), aliat politic al SNSD, a refuzat să comenteze.

SNSD afirmă că problema este generată de constituția actuală și că nu va rămâne nerezolvată prea mult timp. Partidul de guvernământ declară că intenționează ca până la sfârșitul anului să adopte modificările constituționale.

Modificările propuse cuprind introducerea celui de-al treilea vicepreședinte și alocarea postului respectiv unui croat.

Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, este posibil ca unele partide croate să rămână în continuare nemulțumite deoarece SNSD îl va alege probabil pe unul din membrii săi – Nada Tesanovic – să fie reprezentantul croat.

Partidele mai naționaliste susțin că acei croați care fac parte din partidele dominate de sârbi nu sunt adevărații reprezentanți ai poporului croat. Alții în schimb sunt preocupați de faptul că SNSD își sporește controlul asupra puterii, rezultatul fiind că opoziția devine tot mai slabă.

Sursă