Rezultatele alegerilor sunt contestate în Kosovo
- 3 august 2012: Oficiul Kosovo din nordul Mitrovica generează controverse
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Noul președinte kosovar Pacolli a fost luat în colimator
- 4 ianuarie 2011: Rexhepi declară că nordul Kosovo nu face parte din negocierile cu Serbia
- 31 decembrie 2010: OSCE: condițiile din centrele de detenție din Kosovo sunt satisfăcătoare
19 decembrie 2010 Priștina, Kosovo —
Primele alegeri generale din Kosovo de la declararea independenței țării în 2008 – organizate duminică (14 decembrie) – au fost marcate de nereguli. Delegația de observatori electorali a Parlamentului European (PE) și-a exprimat îndoielile cu privire la procesul de votare din două din cele 37 de districte din Kosovo.
"Este vorba de două municipalități, Drenas/Glogovac și Skenderaj/Serbica", a declarat europarlamentarul Doris Pack. Ambele sunt bastioane ale Partidului Democrat din Kosovo (PDK), condus de actualul premier Hashim Thaci, și în ambele municipalități prezența la urne a fost dublă față de rata medie de participare. S-au constatat de asemenea probleme precum umplerea urnelor de votare, votul multiplu și defectarea lămpilor ultraviolete de verificare.
Ca urmare, mai multe partide au declarat că refuză să accepte rezultatele.
"Hashim Thaci a periclitat siguranța cetățenilor atunci când a declarat prematur că el este câștigătorul, fapt ce reprezintă o încălcare a normelor electorale și ar fi putut provoca dispute între susținătorii celor două partide", a declarat Isa Mustafa, liderul Ligii Democrate din Kosovo (LDK). Acesta a spus că partidul său nu va accepta rezultatele din Drenica, Drenas, Malisevo, Mitrovica, Prizren și Stime.
Rezultatele preliminare publicate luni de către Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că PDK a atras 33,5% din voturi, LDK 23,6%, Vetvendosje 12,2%, Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) 10,8%, iar Alianța Noul Kosovo (AKR) 7,1%. Directorul executiv al Inițiativei pentru Stabilitate din Kosovo, Engjellushe Morina, a declarat publicației SETimes că, din punct de vedere legal, partidul care a întrunit majoritatea voturilor este îndreptățit să formeze guvernul. În cazul de față, acesta este PDK.
LDK, formațiunea situată pe locul al doilea, a declarat însă că nu va forma o coaliție cu PDK. Prin urmare, PDK trebuie să ia în considerare alți doi sau trei parteneri de coaliție – AAK și/sau AKR, plus partidele minorităților.
Dar Ahmet Isufi, vicepreședintele AAK, a declarat că nici partidul său nu va intra în coaliție cu PDK.
Ibrahim Makolli de la AKR a fost franc cu privire la neregulile constatate în alegeri și respectarea standardelor internaționale.
"Nu putem vorbi despre un proces pe deplin democratic [în aceste alegeri]. CEC nu asigurat integritatea alegerilor. Kosovo nu are un mecanism care să protejeze procesul de votare, iar noi cerem de mult timp instalarea unor camere de filmat în secțiile de votare".
Partidul său a anunțat că nu și-a trasat un plan cu privire la o posibilă coaliție, ci va aștepta decizia CEC asupra rezultatelor din Drenica și din alte localități.
Seb Bytyci, directorul executiv al Institutului pentru Politică Balcanică, a declarat că alegerile au plasat Kosovo într-o situație politică nouă și au deschis un nou capitol în relațiile țării cu partidele politice albaneze sau sârbe.
Acesta anticipează că va fi necesară reluarea scrutinului în districtele și secțiile de votare contestate și că viitorul guvern va fi compus probabil din PDK și Partidul Liberal Sârb. AKR, cel mai mic partid albanez, va face probabil parte din coaliție, împreună cu partidele minorităților, a declarat Bytyci.
Ministrul adjunct de externe, Vlora Citaku, pare a fi de aceeași părere. Ea a declarat că este posibil ca PDK să formeze o coaliție cu un partid mic și cu partidele minorităților.
Sursă
- Setimes.com: Rezultatele alegerilor sunt contestate în Kosovo
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |