Scrutinul local din Kosovo testează partidele politice
- 3 august 2012: Oficiul Kosovo din nordul Mitrovica generează controverse
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Noul președinte kosovar Pacolli a fost luat în colimator
- 4 ianuarie 2011: Rexhepi declară că nordul Kosovo nu face parte din negocierile cu Serbia
- 31 decembrie 2010: OSCE: condițiile din centrele de detenție din Kosovo sunt satisfăcătoare
25 noiembrie 2010 Priștina, Kosovo — Alegătorii din Orahovac (Rahovec) s-au prezentat la vot duminică (21 noiembrie) pentru a alege un nou primar, după ce Curtea Constituțională a decis că demisia fostului primar, Qazim Qeska, are caracter obligatoriu. Cu toate acestea, scrutinul nu a avut ca rezultat un câștigător clar.
Rezultatele preliminare, care nu au fost confirmate oficial de autoritățile electorale, sugerează că Ibrahim Kryeziu, candidatul Ligii Democrate din Kosovo (LDK), se va confrunta cu Smajl Latifi, candidatul Alianței pentru Viitorul Kosovo (AAK), în balotajul din 19 decembrie.
Cu toate acestea, Latifi încă se luptă pentru poziția respectivă cu Xhelal Canziba, candidatul Partidului Democrat din Kosovo (PDK), în contextul în care voturile încă sunt numărate.
În urma primilor trei se află Rexhep Oruqi de la Alianța Noul Kosovo (AKR) și Luljeta Kadiri de la Partidul Democrat din Dardania (LDD).
Decizia organizării alegerilor extraordinare a fost luată după ce Qeska, membru al PDK, a demisionat din motive personale în iulie, declarând ulterior că dorește să revină în funcție. Președintele de atunci, Fatmir Sejdiu, a cerut opinia Curții Constiuționale.
Alegerile de duminică au fost importante pentru partide nu doar din cauza postului de primar, ci și pentru că au servit drept un test al sprijinului înaintea alegerilor generale din 12 decembrie.
Votul a fost de interes și pentru ONG-uri, care declară că au văzut puține dovezi că deficiențele din procesul electoral au fost eliminate.
"Procesul ar fi trebuit să demonstreze că partidele politice iau această chestiune în serios, dar nu vedem nici un fel de îmbunătățire, iar situația este la fel ca în 2009", a declarat Ismet Kryeziu, șeful Democrației în Acțiune, pentru SETimes.
"Temerea noastră este dată de prezența unui număr mare de observatori de la partidele politice, mai mult de 60 în sat", a declarat Kryeziu, explicând că alegătorii s-au simțit presați ca urmare a acestui fapt. În plus, a declarat el, au existat cazuri clare de fraudă.
"Într-un centru de votare, am avut un caz în care o persoană a votat de peste 12 ori", a afirmat Kryeziu.
Democrația în Acțiune declară că a identificat 23 de cazuri de vot în familie într-o circumscripție electorală, dar aceste acuzații nu au fost confirmate de comisia electorală a Kosovo.
Cele cinci partide politice care au participat la scrutin -- PDK, LDK, AAK, AKR și LDD – se acuză reciproc de responsabilitate pentru incidente.
Potrivit AAK, înalți oficiali PDK s-au aflat duminică la Orahovac, presându-i pe alegători. AKR declară că fotografiile candidatului PDK erau vizibile în unele mașini, ceea ce încalcă legislația electorală. PDK a respins acuzațiile.
Un analist, Mufail Limani, declară că rezultatele alegerilor de duminică nu vor afecta viitoarele alegeri din decembrie. Alegerile din Orahovac, spune el, au fost mai mult o oglindire a deciziei Curții Constituționale cu privire la primar.
Prezența la vot a fost de 40,5% -- cu 5% mai puțin decât în alegerile pentru primăria municipalității de anul trecut.
Sursă
[modificare] Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |