Se prefigurează un nou guvern moldovenesc
- 31 octombrie 2016: Chișinău:Contra pro-europenilor dezbinați pro-rusul Dodon poate câștiga deja din turul 1
- 26 octombrie 2016: Chișinău:Marian Lupu se retrage din cursă în favoarea celorlalți candidați de dreapta la prezidențiale
- 11 decembrie 2015: Găgăuzii îi cer lui Putin să simplifice procedura de permutare în Crimeea
- 8 decembrie 2015: Sondaj în Republica Moldova: Partidul Nostru s-ar clasa pe primul loc la alegeri
- 16 noiembrie 2015: Comuniștii lui Voronin plusează tare pentru guvern pro-Moscow la Chișinău
4 ianuarie 2011 Chișinău, Republica Moldova —
După o lună de negocieri, coaliția pro-europeană din Moldova este pregătită să ia din nou frâiele puterii.
Anul nou aduce un nou guvern în Moldova, întrucât partidele pro-europene ale țării au ajuns la un acord de reînființare a alianței lor. Acordul a fost încheiat joi (30 decembrie) între liderii Partidului Democrat Liberal (PDL), Partidului Democrat (PD) și Partidului Liberal (PL).
Marian Lupu, șeful PD, a fost votat drept președinte al parlamentului și va servi drept președinte interimar, iar liderul PDL, Vladimir Filat, urmează să devină premier.
A fost nevoie de mai mult de o lună de negocieri pentru a se ajunge la un acord în urma alegerilor generale din 28 noiembrie din țară.
Noul guvern urmează să fie format în câteva săptămâni și va continua politica integrării europene, potrivit lui Mihai Ghimpu de la PL.
„Noua alianță este un semn foarte bun pentru toți cetățenii Moldovei, precum și pentru partenerii europeni ai Moldovei”, a declarat Leonid Litra, analist politic și director al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, pentru SETimes. „Populația Moldovei asistă la încetarea situației de instabilitate politică ce a paralizat activitatea organismelor guvernamentale în ultimele zile”.
Cu toate acestea, a adăugat el, situația politică precară a țării rămâne o sursă de îngrijorare. Alianța controlează doar 59 din cele 101 de voturi din parlament, iar pentru alegerea unui președinte sunt necesare 61 de voturi. Incapacitatea de a aduce la putere un nou șef de stat i-ar trimite pe moldovenii supărați din nou la vot.
„Sperăm că alianța va găsi o soluție pentru a ieși din impas. Aceștia trebuie să găsească restul de două voturi. Poate că și comuniștii vor vota, deoarece, în caz contrar, vor fi noi alegeri”, a afirmat Litra.
Însă comuniștii nu s-au arătat dispuși până acum să ajungă la un compromis. Aceștia s-au abținut în votul prin care Lupu a fost ales președinte al parlamentului. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că partidul său "nu a fost de acord cu Marian Lupu drept candidat".
Unii analiști politici au crezut că Lupu ar putea încheia o înțelegere cu comuniștii. Însă liderul PD a decis să rămână în cadrul coaliției. „Moldova este o țară independentă și ar trebui să sporim suveranitatea sa”, a declarat Lupu după vot.
Europarlamentarul Monica Macovei, copreședinte al Delegației Parlamentare UE-Moldova, a declarat pentru SETimes că ultimele evenimente sunt un semn bun pentru viitoarea cooperare dintre UE și Moldova.
„Încurajăm alianța să continue eforturile în vederea dezvoltării democrației în Moldova. Aceasta este calea pentru a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni”, a declarat ea.
Referințe
[modificare]- Alina Radu, „Se prefigurează un nou guvern moldovenesc” — setimes.com, 3 ianuarie 2011