Sari la conținut

Serbia devine centrul regional al BEI

De la Wikiștiri

1 decembrie 2010 Belgrad, Serbia — Banca Europeană de Investiții (BEI) a deschis luni (29 noiembrie) la Belgrad o nouă reprezentanță pentru Balcanii de Vest și a semnat trei acorduri de împrumut în valoare de 325 mn de euro pentru sprijinirea proiectelor de infrastructură și energetice din Serbia.

"Deschiderea acestui birou are astăzi o dublă semnificație: extinderea activității BEI în regiune [și] evidențierea angajamentului luat de instituțiile europene față de sprijinirea țărilor dumneavoastră în aderarea la UE", a declarat președintele BEI, Philippe Maystadt, cu prilejul ceremoniei desfășurate la primăria din Belgrad.

La ceremonie au participat premierul sârb Mirko Cvetkovic și vicepremierul Bozidar Djelic, precum și miniștrii finanțelor, mediului și planului național de investiții, Diana Dragutinovic, Oliver Dulic și Verica Kalanovic. Au fost de asemenea prezenți vicepreședintele BEI, Dario Scannapieco, și șeful delegației UE în Serbia, Vincent Degert.

Cvetkovic a declarat că deschiderea unui centru regional al BEI la Belgrad va contribui la consolidarea legăturilor cu "unul dintre cei mai mari investitori" din Serbia. Începând din 2001, banca cu sediul în Luxemburg a oferit aproximativ 3 miliarde de euro pentru proiecte importante din domeniul infrastructurii, energiei, educației și sănătății, precum și pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din țară. Această valoare reprezintă aproape 43% din totalul finanțării de 7 miliarde de euro acordate tuturor celor șase națiuni din Balcanii de Vest -- Albania, Bosnia și Herzegovina, Croația, Kosovo, Macedonia și Serbia – în ultimii zece ani.

"Menținerea sprijinului acestei instituții financiare va ajuta țările din Balcanii de Vest să-și realizeze obiectivele strategice, cum ar fi sporirea competitivității și aderarea la UE", a spus Cvetkovic.

BEI este deținută de către cele 27 de state membre ale UE și funcționează în acestea, activând de asemenea în alte peste 130 de țări. Programul său de finanțare pentru națiunile din Balcanii de Vest pentru perioada 2007-2013 totalizează 8,7 miliarde de euro, a declarat Maystadt reporterilor din Belgrad. Agenția de știri Bloomberg a informat că banca intenționează să-și sporească finanțarea pentru cele șase țări din regiune cu suma de 5,7 miliarde de euro în următorii trei ani.

BEI a investit anul acesta 690 mn de euro în Serbia și intenționează ca anul viitor să acorde un împrumut de 500 mn de euro pentru modernizarea și extinderea capacității de producție a uzinei de automobile Fiat Automobili Srbija din Kragujevac. Tot luni, banca a încheiat cu autoritățile sârbe trei noi acorduri de împrumut în valoare de 325 mn de euro.

Acestea includ un credit de 195 mn de euro pentru construirea unei șosele între orașul Nis, situat la 230 km sud de Belgrad, și Ciflik, mai departe spre sud- est. Tronsonul cu o lungime de 36 km se află pe ruta așa-numitului Coridor 10, o autostradă importantă care leagă Europa de Vest de Europa de Sud-est.

90 mn de euro din noul credit acordat Serbiei de către BEI vor finanța construirea drumurilor de acces spre noul pod peste râul Sava din Belgrad.

Restul de 40 mn de euro se vor folosi pentru înlocuirea celor 5% din contoarele electrice vechi din țară cu contoare digitale, care vor fi integrate într-un sistem de control de la distanță.

"Un sistem de infrastructură eficient este coloana vertebrală a redresării și este esențial pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și a standardelor economice ale populației", a spus Scannapieco, vicepreședinele BEI.

Înainte de ceremonia de semnare, Maystadt a explicat că rata dobânzii pentru noile credite va fi "în jur de 3,7% la o scadență de 25 de ani", a informat Bloomberg.

Sursă