Sari la conținut

Serbia dorește să răspundă rapid la chestionarul UE

De la Wikiștiri

26 noiembrie 2010 Belgrad, Serbia

Comisarul UE pentru extindere, Stefan Fuele, a prezentat Serbiei un chestionar al UE care evaluează gradul de pregătire al ţării pentru statutul de candidat la UE.

Stefan Fuele a predat un set de aproximativ 2 500 de întrebări în timp ce s-a aflat miercuri la Belgrad. Oficialii sârbi speră să răspundă la acestea până în ianuarie.

Serbia a primit miercuri (24 noiembrie) chestionarul oficial care evaluează gradul de pregătire al țării pentru a deveni candidat la aderarea la UE, acesta fiind încă un pas crucial în integrarea europeană.

Stefan Fuele, comisarul UE pentru extindere, a prezentat chestionarul respectiv în cursul vizitei efectuate miercuri (24 noiembrie) la Belgrad. Acesta conține 2 500 de întrebări de bază care acoperă toate domeniile vieții politice și economice.

Autoritățile sârbe sunt convinse că vor putea transmite răspunsurile la Bruxelles până la sfârșitul lunii ianuarie.

Potrivit lui Fuele, chestionarul Serbiei a fost modelat după cele transmise deja Muntenegrului și Albaniei. Acesta a subliniat totuși că există anumite întrebări specifice la care Belgradul va trebui să răspundă.

Chestionarul nu conține întrebări directe referitoare la subiectul care este probabil cel mai controversat în relațiile dintre Belgrad și Bruxelles – și anume, statutul Kosovo.

Premierul sârb Mirko Cvetkovic a declarat că această chestiune a fost ridicată în timpul întâlnirii cu Fuele și că s-a confirmat faptul că respectivul chestionar tratează statutul Kosovo într-o manieră neutră, în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

O declarație similară a fost făcută și de către comisar. "Kosovo nu este inclus în chestionar. În ciuda acestui fapt, există o serie de aspecte privind cooperarea dintre Belgrad și Pristina. Dar și acestea tratează statutul Kosovo într-o manieră neutră, la fel ca în Acordul de Stabilizare și Asociere", a declarat Fuele.

Acesta a afirmat că transmiterea chestionarului deschide o etapă nouă în relațiile dintre UE și Serbia. "Sunt convins că guvernul sârb va profita de acest prilej și va realiza reformele necesare", a spus Fuele said.

Principalele așteptări ale UE sunt ca Serbia să încheie cooperarea cu tribunalul de la Haga, să reformeze cu succes sistemul judiciar, să lupte cu consecvență împotriva corupției și să aplice legile într-un mod care să convingă autoritățile de la Bruxelles că este pregătită pentru aderarea la UE.

O sursă de la Oficiul sârb de Integrare Europeană a declarat publicației SETimes că stabilirea lunii ianuarie ca dată de finalizare a chestionarului este un obiectiv extrem de ambițios. Sursa a spus că dacă va fi atins acest obiectiv, Serbia se va număra printre țările care au petrecut cel mai puțin timp pentru completarea chestionarului.

Aceeași sursă a afirmat că munca Belgradului a fost oarecum ușurată, deoarece acesta se poate baza pe experiențele anterioare ale altor țări din regiune.

Serbia va trata Kosovo ca fiind parte integrantă a Serbiei atunci când va răspunde la întrebările legate de respectiva provincie, dar va specifica că responsabilitatea pentru implementarea reformelor în Kosovo nu revine Belgradului, a adăugat sursa.

"Am făcut pregătiri foarte serioase și vom începe să lucrăm direct la pregătirea răspunsurilor la chestionarul pe care l-am primit", a spus Cvetkovic. "Munca începe practic de astăzi".

Tanja Miscevic, fost director al Oficiului de Integrare Europeană, a declarat că procesul de integrare europeană facilitează introducerea și înțelegerea valorilor europene ca valori interne și înseamnă mai mult decât simpla îndeplinire a unor cerințe ale UE.

"Răspunzând la întrebări, ne fixăm în realitate un punct de plecare. De fapt, stabilim bazele pentru evaluarea nivelului nostru de dezvoltare în ceea ce privește îndeplinirea standardelor și începem să ne facem propriile planuri pentru negocierile referitoare la viitoarea aderare", le-a declarat Miscevic reporterilor de la Belgrad.

Sursă