Sari la conținut

Serbia insistă asupra primirii statutului de candidat la UE

De la Wikiștiri

29 martie 2010 Serbia — Președintele sârb Boris Tadić i-a declarat vineri (26 martie) comisarului UE pentru politică externă Catherine Ashton că obiectivul Belgradului este să primească statutul de candidat UE până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2011. El a reiterat faptul că țara sa va continua să coopereze cu tribunalul pentru crime de război de la Haga și va continua să depună eforturi pentru arestarea ultimilor doi fugari -- Ratko Mladić și Goran Hadžić.

Tadić s-a întâlnit sâmbătă cu președintele UE, Herman Van Rompuy, în paralel cu summitul UE de la Bruxelles, cerându-i lui Van Rompuy să sprijine integrarea tuturor țărilor din Balcanii de Vest în Uniune.

Alți participanți la sesiunea paralelă privitoare la Balcani au convenit sâmbătă că cooperarea reciprocă și sprijinul liderilor și cetățenilor din Balcanii de Vest sunt esențiale pentru integrarea europeană a regiunii. Aceștia au subliniat necesitatea de a implementa reforme și de a combate crima organizată și corupția. Comisarul UE pentru extindere, Stefan Fuele, prezent de asemenea la discuții, a declarat că acesta va fi un an crucial pentru integrarea europeană a Balcanilor de Vest. (RTS, B92, Tanjug, FoNet, Fena - 27/03/10; RTS, Beta, Tanjug - 26/03/10)

Referințe