Sari la conținut

Simpatizanții lui Nicolai Dudulogo cer desfășurarea celui de-al treilea tur de scrutin al alegerilor bașcanului Găgăuziei

De la Wikiștiri


30 decembrie 2010 Comrat, Republica Moldova — La Comrat continuă mitingurile simpatizanților lui Nicolai Dudoglo, candidatului înfrînt la alegerile bașcanului Găgăuziei. Aceștia consideră că rezultatele turului doi al alegerilor din 26 decembrie au fost falsificate.

În rezoluția protestatarilor, citată de INFOTAG, aceștia își exprimă neîncrederea față de rezultatele alegerilor și cer desfășurarea celui de-al treilea tur de scrutin.

În opinia autorilor, actualul bașcan Mihail Formuzal, care a învins la alegeri, și echipa lui „au folosit pe larg și deschis resursele administrative, Comitetul Executiv a fost transformat în staff-ul electoral al lui Formuzal, la dispoziția lui s-a aflat cabinetul bașcanului, sala de ședințe, întregul aparat administrativ, transportul, mijloace tehnico-informaționale, iar șefii de direcții și ai altor structuri ai Comitetului Executiv în timpul orelor de lucru se ocupau nu pur și simplu de PR electoral în favoarea candidatului lor, ci făceau presiune asupra celor care nu doreau să-l susțină”.

„Găgăuzia a fost transformată într-o licitație de cumpărare-vînzare a funcției de bașcan. Mihail Formuzal a devenit bașcan nu din voința poporului, ci a cumpărat acest loc, înșelînd poporul nostru cu pomeni bănești în perioada campaniei electorale și falsificînd rezultatele alegerilor”, consideră protestatarii.

Ei au expediat materialele cu încălcările depistate la Curtea de Apel și cer invalidarea rezultatelor alegerilor.

Între timp, CEC a Găgăuziei a validat alegerile, iar pe Formuzal l-a declarat cîștigător. În al doilea tur pentru el au votat 51,4% din cetățenii veniți la urne. Formuzal l-a îndemnat pe Dudoglo să dea dovadă de curaj și să recunoască înfrîngerea, dar nu să semene dezbinare în societate.

Vezi și[modificare]

Referințe[modificare]