Sari la conținut

Steinberg se întâlnește cu liderii sârbi și kosovari

De la Wikiștiri
Boris Tadić

10 aprilie 2010 Belgarad, Serbia — Președintele Boris Tadic a discutat despre situația din Bosnia și Herțegovina (BiH) și Kosovo cu subsecretarul american de stat James Steinberg, aflat în vizită, a informat presa joi (8 aprilie). Potrivit surselor, Tadic i-a declarat lui Steinberg că Belgradul nu va recunoaște niciodată Kosovo, dar Serbia rămâne dedicată ideii continuării discuțiilor „pentru a găsi o soluție de compromis care să nu presupună că o parte câștigă, iar cealaltă pierde”. Cei doi oficiali au discutat de asemenea despre ultimele evenimente din BiH, Tadic reiterând faptul că Serbia nu va permite niciodată divizarea BiH, întrucât acest lucru ar periclita stabilitatea regională.

Într-un interviu acordat joi agenției de știri Tanjug, Steinberg a declarat că autoritățile de la Washington văd în Serbia un partener important în regiune. El a afirmat că vizita sa în Balcani are scopul de a transmite un mesaj de sprijin pentru liderii din regiune în construirea unui viitor european comun. Steinberg a salutat de asemenea declarația recent adoptată de parlamentul sârb care condamnă crimele comise în 1995 la Srebrenica.

De la Belgrad, Steinberg a plecat la Pristina, unde a cerut liderilor kosovari și sârbi să coopereze în chestiunile practice, lăsând deoparte diferendele legate de statutul Kosovo. El a cerut de asemenea noi eforturi în combaterea corupției și criminalității. La Pristina, Steinberg s-a întâlnit cu prim-ministrul Hashim Thaci, cu președintele Fatmir Sejdiu și cu liderii a trei municipalități noi dominate de sârbi. (Zeri, Koha Ditore, Epoka Re, Express, Tanjug, RTS, Beta, B92 - 08/04/10)

Referințe