Sari la conținut

Tadic a vizitat Vukovar, făcând apel la reconciliere

De la Wikiștiri

17 noiembrie 2010 Vukovar, Croația

Preşedintele sârb Boris Tadic şi-a prezentat omagiile joi (4 noiembrie) pentru cei ucişi de trupele sârbeşti în 1991 la locul gropii comune din Ovacara, lângă Vukovar.

Într-un act istoric de reconciliere, președintele sârb Boris Tadic a efectuat o vizită la Vukovar joi (4 noiembrie), fiind primul șef de stat sârb care vizitează orașul ce reprezintă pentru croați un simbol al suferințelor și crimelor de război petrecute în timpul conflictului din Balcani.

Tadic a sosit pe Dunăre, pe un vas denumit "Porumbelul". Însoțit de președintele croat Ivo Josipovic, acesta a mers la monumentul de la Ovcara care îi comemorează pe cei peste 200 de oameni împușcați de forțele sârbe și îngropați într-o groapă comună.

Acesta a adus cu el documentele referitoare la evacuarea spitalului din Vukovar după preluarea acestuia de către sârbi. Bărbații din spitalul folosit ca adăpost în timpul asediului orașului au fost duși în localitatea Ovcara din apropiere și uciși în masă.

Documentele sunt menite să ajute familiile persoanelor dispărute să afle adevărul despre cei dragi. "Mă aflu aici pentru a-mi prezenta omagiile față de victime și pentru a-mi exprima scuzele și regretul. Mă aflu astăzi la Ovcara pentru a-i comemora și onora pe toți croații care au fost victimele crimelor din Croația", a declarat Tadic, care s-a întâlnit și cu premierul Jadranka Kosor.

Pe lângă Ovcara, el și Josipovic au vizitat satul Paulin Dvor, unde forțele croate au ucis 18 sârbi în decembrie 1991.

A sosit momentul să încheiem procesul de reconciliere, a spus Josipovic, declarând că "Serbia și Croația ar trebui să fie două țări prietene, doi vecini".

Reacțiile din Serbia și Croația au fost amestecate. Branko Borkovic, un veteran de război croat marcant care a participat la apărarea orașului Vukovar, a declarat postului național de televiziune că punerea crimelor de la Paulin Dvor la același nivel cu cele din Vukovar a fost "dezgustătoare".

Studentul de nouăsprezece ani Marko Bjelinski a declarat însă publicației SETimes că gestul lui Tadic înseamnă prea puțin și vine prea târziu.

"Nu cred că o scuză după 19 ani valorează cu adevărat ceva", a spus el. În Serbia, unii au lăudat vizita lui Tadic ca fiind un pas înainte.

"Era deja timpul ca președintele să viziteze Vukovar: greșelile din trecut nu mai trebuie să tensioneze prezentul. Ura nu va îmbunătăți lucrurile nici pentru noi și nici pentru croați", a declarat Milomir Penev, de 53 de ani, publicației SETimes.

Tijana Grujic, de 34 de ani, nu este de acord. "Tadic o ia totdeauna înaintea tuturor și se scuză la toată lumea, în timp ce noi nu am primit nici un fel de scuze sincere pentru victimele noastre", a spus ea.

Jelena Trivan, purtătoarea de cuvânt a Partidului Democrat condus de Tadic, a declarat că vizita ar putea lăsa trecutul în urmă și ar putea deschide calea unei viitoare cooperări. "Serbia și-a demonstrat în mod clar deschiderea față de relațiile de bună vecinătate, disponibilitatea pentru reconcilierea din regiune și cere ca și vecinii săi să trateze victimele sârbe în același mod", a spus ea.

Petar Petkovic, de la Partidul Democrat din Serbia, de opoziție, a declarat că partidul său pledează de asemenea pentru relații de bună vecinătate, dar dorește să vadă "o politică bilaterală de reciprocitate".

"Croația ar trebui să-și arate disponibilitatea de a condamna crimele împotriva sârbilor, la fel cum a făcut Serbia cu crimele comise în numele său".

Petkovic a spus că revenirea și reintegrarea etnicilor sârbi exilați necesită în continuare luarea unei hotărâri. "Numai atunci vom putea vorbi despre o reconciliere comună cinstită", a spus acesta.

Sursă