Sari la conținut

Un sârb printre „Stelele Negre”

De la Wikiștiri

11 iunie 2010 Belgrad, Serbia — Dacă ești absolvent al facultății de limba engleză, în Serbia, de obicei ajungi să lucrezi fie ca profesor, fie ca interpret pentru una dintre numeroasele organizații internaționale. Această regulă, totuși, nu se aplică și în cazul lui Nenad Glisic, interpretul oficial al echipei naționale de fotbal a Ghanei.

Acum câțiva ani, când a fost invitat să la un interviu, nici nu visa să ajungă în Africa asociat apropiat al antrenorului Ghanei, Milovan Rajevac.

Atunci când se aștepta mai puțin el a devenit parte a succesului Ghanei – calificările pentru Cupa Mondială FIFA 2010, care începe pe data de 11 iunie în Africa de Sud. În toiul febrei fotbalului din întreaga lume, Glisic a găsit un moment să vorbească cu SETimes.

SETimes: Cum ați ajuns în Ghana?

Nenad Glisic: Antrenorul echipei naționale din Ghana este sârb – Milovan Rajevac. Din moment ce engleza este limba oficială din această țară este engleza, el avea nevoie de un interpret care înțelege fotbalul ca joc și cunoaște foarte bine terminologia. În ultimii doi ani, de când ne aflăm aici, am avut multe succese și am reușit să ne calificăm la Campionatul Mondial. De asemenea, am câștigat două medialii de argint la Campionatul African și Cupa Națiunilor Africane.

SETimes: Ce așteptări au ghanezii de la echipa națională la Cupa Mondială?

Glisic: Fotbalul este, fără îndoială, cel mai popular sport din Ghana. Celelalte sporturi practic nici nu există. Așteptările oamenilor sunt mereu foarte ridicate – și-au poreclit echipa Stelele Negre. Jucătorii se bucură de foarte mult respect aici și locuitorii speră ca aceștia să se ridice la nivelul supranumelui lor.

Toată lumea visează ca Ghana să câștige cupa. În același timp, sunt foarte mândri că, pentru prima dată în istorie, Cupa Mondială se desfășoară pe pământ african. Fotbalul îi ajută să uite de probleme, iar victoriile sunt cele mai mari bucurii ale lor.

SETimes: Spuneți-ne puțin despre pregătirile continue ale echipei naționale ghaneze. În opinia dumneavoastră, cât de departe pot ajunge în acest campionat?

Glisic: Pregătirile au avut loc la Paris, pe urmă am avut un meci amical cu Olanda la Rotterdam și cu Letonia la Londra. Acum plănuim să ne îndreptăm spre Africa de Sud. Grupa noastră de la Mondiale este destul de puternică, trebuie să jucăm împotriva Serbiei, Australiei și Germaniei. Echipa Ghanei este formată din talente remarcabile, care joacă în cele mai mari ligi din lume – Anglia, Italia, Germania și Franța.

De exemplu, Sulley Muntari a câștigat Liga Campionilor cu Internazionale (Milano) și Michael Essien, Campionatul din Anglia cu Chelsea (Londra).

Obiectivul principal este acela de a rămâne în primele două echipe din grupă pentru a ne califica în semifinale. O vom lua treptat. Toată lumea din echipă este foarte optimistă și credem cu tărie că vom ajunge departe la Cupa Mondială 2010.

SETimes: Care a fost reacția antrenorului Rajevac când a aflat că Ghana a intrat în aceeași grupă cu Serbia?

Glisic: Evident că nu și-a dorit ca Serbia să fie în aceeași grupă, dar, oricare ar fi situația, el este un profesionist și trebuie să facă față neprevăzutului și, uneori, circumstanțelor nedorite. Totuși, își dorește să vadă atât Ghana cât și Serbia în semifinale.

SETimes: Dumneavoastră personal, cum veți supraviețui meciului? Înaintea partidei cu Serbia, ați putea face interpretări „accidental” eronate ale instrucțiunilor lui Rajevac către jucători?

Glisic: Asta este o întrebare amuzantă! Permiteți-mi să vă spun că nu există loc pentru emoții în ceea ce fac. Ca și înainte, voi încerca să îmi fac treaba la cel mai înalt nivel de profesionalism și, să fim sinceri, nu putem trăi de pe urma patriotismului. Dar, de asemenea, dacă vorbim în termeni de așteptări, mi-ar plăcea să vad atât Ghana cât și Serbia în următoarea rundă a competiției și sincer aș dori să urez succes echipei din Serbia.

SETimes: Unul dintre cei mai mari manageri de club de astăzi, Jose Mourinho, și-a început cariera ca interpret. Aveți planuri de a deveni antrenor la un moment dat?

Glisic: Ei bine, nu se știe niciodată ce va aduce ziua de mâine! În acest moment, nu am în vedere o asemenea decizie deoarece consider că este foarte dificil să fii antrenor și cere foarte multe sacrificii în viață. De asemenea, este și foarte stresant. Sincer nu mă văd făcând așa ceva, cel puțin nu în viitorul apropiat.


Sursă

[modificare]