Un sondaj înregistrează optimismul și provocările din Kosovo

De la Wikiștiri


5 martie 2010 Kosovo — Ultimul studiu realizat de Gallup Internațional menționează șomajul și corupția din structurile guvernamentale drept principalele probleme cu care se confruntă Kosovo. Cu toate acestea, majoritatea respondenților au încredere în guvern și își exprimă speranța în legătură cu viitorul.

De Linda Karadaku, din Pristina pentru Southeast European Times -- 04/03/10

Sondajul recent realizat de Gallup International în Kosovo a fost un studiu contradictoriu. Majoritatea respondenților -- 67% -- sunt mulțumiți de standardul lor de viață, dar continuă să caute ceva mai bun în străinătate.

Și deși guvernul este privit cu un grad ridicat de încredere, aproape nouă din zece albanezi kosovari îl percep ca fiind corupt, potrivit studiului.

Robert Manchin, directorul Gallup Europe, a prezentat rezultatele la Pristina în 25 februarie. Raportul este intitulat "Rădăcinile unei nepotriviri: optimismul ridicat vs. provocarea de a face ca roadele independenței să acționeze pentru fiecare kosovar".

În ciuda provocărilor, două treimi dintre respondenți privesc cu speranță evoluțiile recente din țară, potrivit studiului. Avni Zogiani, de la ONG-ul Cohu, a afirmat că optimismul se bazează pe cei doi ani de independență a Kosovo după o perioadă lungă de represiune. Acesta a afirmat că sentimentele pozitive nu ar trebui privite ca o apreciere față de instituțiile guvernamentale.

"Nu este vorba aici de un optimism bazat pe situația reală", a afirmat Mimoza Kusari Lila, vicepreședinta Alianței pentru Noul Kosovo (AKR).

Pe de altă parte, studiul arată că procentul persoanelor care consideră că corupția a compromis guvernul a crescut de la 71% în 2006 la 83% în 2008. Crima organizată rămâne de asemenea o problemă, doar 25% dintre respondenți afirmând că ei cred că autoritățile fac totul pentru a lupta împotriva acesteia.

Conștient de această lipsă de încredere, premierul Hashim Thaci a anunțat în 26 februarie înființarea unei comisii speciale care va organiza o serie de autorități în lupta împotriva criminalității.

"Vă invit pe toți, fără nici un fel de ezitare -- miniștri, membri ai guvernului, vicepremieri – să aprobați aceste măsuri ca pe o dovadă concretă a hotărârii guvernului nostru de a lupta împotriva corupției, a crimei organizate și a altor fenomene negative", a spus Thaci guvernului său la anunțarea înființării comisiei respective.

Șomajul a fost o problemă la fel de îngrijorătoare pentru cei intervievați, aproximativ 44% dintre aceștia afirmând că au probleme serioase în găsirea unui loc de muncă. Acest lucru este îndeosebi valabil în rândul tinerilor.

Potrivit Gallup, procentul albanezilor care consideră că declararea independenței a fost un lucru bun a scăzut de la 93% la 75%, în timp ce 80% dintre sârbii kosovari sunt împotriva acesteia.

"Aprecierea populației privitoare la independența Kosovo poate fi interpretată eventual prin 'este timpul să ne trezim', după sărbătorirea secesiunii", potrivit raportului Gallup.

Majoritatea albanezilor kosovari (80%) și cea a sârbilor kosovari (64%) cred că Serbia nu va recunoaște niciodată Kosovo. Studiul a arătat de asemenea că sârbii kosovari nu se simt protejați de autoritățile de la Belgrad. Aproximativ 60% au afirmat că guvernul sârb a făcut prea puțin pentru a le proteja interesele, ba chiar a acționat împotriva acestora.

Potrivit studiului, albanezii kosovari rămân populația care sprijină cel mai puternic aderarea la NATO și UE din regiune, deși încrederea în cea din urmă este în scădere. Aceștia au, în general, mai multă încredere în NATO decât în organizațiile religioase, potrivit Gallup.

Studiul arată că 48% dintre respondenți consideră că UE este de vină pentru faptul că în Kosovo nu s-au liberalizat vizele, în timp ce doar 15% dau vina pe guvern și politicieni.

Kusari Lili, de la AKR, afirmă că Kosovo rămâne "în stadiul de a se justifica față de străini că merităm mai mult".

Referințe[modificare]