Vizita Mareșalului Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, în Republica Moldova

De la Wikiștiri


10 martie 2013 Chișinău, Republica Moldova — În perioada 10-11 martie 2013 a avut loc vizita oficială a Mareșalului Senatului Republicii Polone, Bogdan Borusewicz, în fruntea unei delegații de 10 parlamentari din cadrul Senatului și Sejmului Republicii Polone, și de un grup de 15 reprezentanți ai administrației publice locale din provinciile Poloniei. După aterizare la Aeroportul Internațional Chișinău la 10 martie, Bogdan Borusewicz și Marian Lupu au plecat la Bălți.

Oficialii au efectuat vizite în satul Stârcea din raionul Glodeni, unde majoritatea locuitorilor sunt de etnie polonă, și în municipiul Bălți. În satul Stârcea, oaspeții din Polonia au vizitat Casa Poloneză, cât și muzeul din sat. În municipiul Bălți, delegația poloneză a fost întâmpinată de către conducerea municipiului și, în cadrul unei reuniuni comune, a fost semnat un Acord de intenții referitor la colaborarea dintre municipiul Bălți și orașul polonez Bialystok. Ulterior, [Marian Lupu, delegația poloneză și conducerea municipiului, au vizitat două biserici din oraș, au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, și aua participat la reuniunea solemnă a diasporei poloneze din Republica Moldova, care s-a desfășurat în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți.

La 11 martie a avut loc reuniunea Adunării Parlamentare Polonia – Moldova la care participă 10 deputați din Parlamentul polonez și 10 deputați din Parlamentul moldovean. Apoi, președintele Senatului Poloniei a avut întrevederi cu spicherul Marian Lupu, cu premierul în exercițiu Vlad Filat și cu președintele țării Nicolae Timofti.


Surse[modificare]

VIDEO: E.S. Bogdan Borusewicz, Maresalul Sentatului Poloniei, la Balti, Youtube, 11 martie 2013.