Zagrebul găzduiește Festivalul Gastronomic al Vinului

De la Wikiștiri


18 februarie 2010 Zagreb, Croația — În capitala croată se desfășoară un festival de vinuri și culinar. Tot în știrile culturale: o carte de bucate bosniacă a făcut furori la Târgul Mondial de Cărți de Bucate pentru Gurmanzi, iar Muzeul Național albanez a găzduit o expoziție de culturală iraniană.

Festivalul Gastronomic al Vinului de la Zagreb s-a desfășurat în zilele de vineri (12 februarie) și sâmbătă. La eveniment au participat expozanți din Croația și din străinătate, care au prezentat peste 500 de soiuri de vinuri locale și internaționale. Vizitatorii au vizionat prezentările culinare, o demonstrație culinară și au degustat un sortiment larg de vinuri.

O carte de bucate din Bosnia și Herțegovina a fost recunoscută drept una dintre cele mai bune cărți culinare din lume. „Bosanski Kuhar” (Bucătarul bosniac) a câștigat premiul la Târgul Mondial de Cărți de Bucate pentru Gurmanzi care s-a desfășurat joi (11 februarie) la Paris. Cartea conține aproximativ 200 de rețete din bucătăria tradițională bosniacă.

Un muzeu Neanderthal va fi deschis la sfârșitul lunii februarie în orașul Krapina din Croația, a informat sâmbătă (13 februarie) cotidianul croat 24 Sata. Vizitatorii se vor putea bucura de prezentarea multimedia a vieții omului din Neanderthal și vor vedea reconstrucția autentică a unei familii Neanderthal. Proiectul – care prezintă 17 modele de dimensiuni reale -- costă peste 8 mn de euro.

Muzeul Național albanez din Tirana a găzduit o expoziție culturală iraniană în perioada 11–17 februarie. În cadrul acesteia au fost expuse lucrările unui număr de opt artiști, precum și costume naționale, tablouri și obiecte artizanale. Ambasada iraniană a descris acest eveniment drept un semn al bunelor relații dintre cele două țări.

Biatlonistul croat Jakov Fak a câștigat duminică (14 februarie) medalia de bronz la proba de 10 km schi fond la Jocurile Olimpice de Iarnă 2010 de la Vancouver. Aceasta este singura medalie obținută de Croația până în prezent.

Orașul Istanbul găzduiește cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent !F începând de joi (11 februarie) până duminică (21 februarie). Evenimentul, înființat în 2001, este primul și unicul festival de cinematografie independentă din Turcia. Ediția din acest an cuprinde 64 de pelicule artistice și documentare.

Trofeul Cupa Mondială FIFA va sosi în Serbia în 31 martie și va putea fi văzută până în 2 aprilie în cadrul turneului mondial organizat de FIFA și compania Coca Cola. Următoarea oprire a trofeului fotbalistic va fi la București, apoi la Atena și Istanbul. Turneul de 225 de zile în 86 de țări din întreaga lume a început anul trecut în septembrie la sediul FIFA din Zürich. Trofeul va ajunge în Africa de Sud, locul unde se va desfășura Cupa Mondială în această vară.

(Diverse surse -- 10/02/10-17/02/10)

Referințe