Sari la conținut

Alegerile din Kosovo au provocat o nouă dezbinare între sârbi

De la Wikiștiri

19 decembrie 2010 Belgrad, Serbia — Alegerile organizate duminică (15 decembrie) în enclavele sârbe din Kosovo au atras participarea unui număr mai mare de partide decât în scrutinul anterior, precum și bătăi în secțiile de votare, acuzații de "cumpărare" de voturi și confiscarea buletinelor de vot nefolosite.

Sârbii din nord au organizat boicotarea în masă a alegerilor.

"Prezența la vot a sârbilor a fost după cum s-a anticipat; un boicot în nord și o participare masivă în sud. Situația economică din Kosovo este de așa natură încât locurile de muncă din sectorul bugetar sunt deosebit de prețioase, Acesta este motivul pentru care mulți sârbi de la sud de Ibar s-au hotărât să participe. De dragul existenței lor de zi cu zi, aceștia pur și simplu nu își pot permite să ia aceeași atitudine ca cei din nord", a declarat fondatorul Transconflict, Ian Bancroft, publicației SETimes.

Din cele 29 de liste de candidați din alegerile kosovare, opt aparțineau comunității sârbe. Bătălia pentru dominanță în rândul alegătorilor sârbi din centrul și sudul Kosovo s-a dat între Partidul Liberal și Lista Sârbească Unită.

Partidul Liberal a făcut parte din guvernul anterior și a anunțat că ar forma din nou o coaliție cu Partidul Democrat din Kosovo, condus de Hashim Thaci

Pe de altă parte, Lista Sârbească Unită a lăsat impresia unui partid susținut de către guvernul sârb. Primul de pe lista candidaților a fost Randjel Nojkic, un înalt oficial al Mișcării de Reînnoire a Serbiei, formațiune care face parte din coaliția de guvernământ a Serbiei.

Majoritatea voturilor au fost acordate Partidului Liberal, care se așteaptă să obțină peste zece locuri în parlament. Potrivit datelor acestora, dintre cei 55 000 de sârbi care locuiesc în centrul și nordul Kosovo, aproximativ 13 000 au votat pentru Partidul Liberal. Candidații din Lista Sârbească Unită au acumulat 5 000 de voturi, depășind cu mult listele celorlalte formațiuni sârbești.

Cifra preliminară a sârbilor care s-au prezentat la urne este de aproximativ 20 000.

Disputele au apărut imediat după scrutinul de duminică. Lista Sârbească Unită a acuzat Partidul Liberal de cumpărarea voturilor, de amenințarea alegătorilor și de agresarea fizică a activiștilor Listei Sârbești Unite. Pretinzând că au dovezi care să le susțină acuzațiile, oficialii Listei Sârbești Unite au cerut reluarea alegerilor în enclavele sârbe și s-au plâns reprezentaților internaționali din Kosovo.

Rada Trajkovic, o membră a Listei, l-a acuzat pe Oliver Ivanovic, înaltul oficial al ministerul sârb pentru Kosovo și Metohija, de favorizarea Partidului Liberal, datorită relațiilor de familie.

Ivanovic a respins acuzațiile și a declarat că a aplicat în mod clar politica guvernului sârb în cazul unui boicot.

Cu toate acestea, oficialii de rang înalt din ministerul pentru Kosovo și Metohija au făcut declarații contrarii cu privire la alegerile din Kosovo. În timp ce Ivanovic s-a declarat îngrijorat de participarea sârbilor la vot deoarece acest lucru demonstrează că Belgradul pierde contactul cu aceștia, ministrul Goran Bogdanovic a exprimat o temere diferită.

"Este trist faptul că a fost dezvăluită realitatea crudă a conflictelor dintre sârbi, că au apărut mai multe incidente, cazuri de furt și bătăi. Acestea transmit un mesaj negativ", a declarat Bogdanovic.

Sursă