Sari la conținut

Departamentul de stat al SUA emite raportul anual privind controlul narcoticelor

De la Wikiștiri

5 martie 2011 Washington, Statele Unite ale Americii — Departamentul de stat a publicat Raportul anual privind Strategia Internațională de Control al Narcoticelor joi (3 martie), evaluând eforturile depuse de țări pentru combaterea traficului de droguri și spălării de bani.

Potrivit raportului, Albania a făcut progrese în 2010 în lupta împotriva drogurilor ilegale, sub impulsul eforturilor de întrunire a criteriilor stabilite de UE pentru liberalizarea vizelor. În ciuda îmbunătățirilor, traficul de droguri continuă să fie o provocare majoră, întrucât Albania este țară de tranzit între Asia și țările europene.

Potrivit documentului, Kosovo este parte a traficului de droguri către Europa și devine producătorul anumitor droguri. Autoritățile se confruntă cu provocări precum controlul slab al granițelor și oficialii corupți, într-un loc în care combaterea acestui fenomen nu este prioritară. Strategiei naționale anti-drog adoptate în 2009 nu i s-au alocat nici un fel de fonduri. Kosovo este considerat un punct de tranzit pentru heroină, cocaină și marijuana.

Raportul declară că Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Serbia și Muntenegru sunt considerate țări de tranzit pentru traficul de droguri, dar nu producători majori. Macedonia nu este nici producător major, nici punct major de tranzit în regiune. O parte a Turciei, menționează raportul, "este afectată de trei rute de trafic de heroină principale". (VoA, Balkan Web, Alsat, Klan, Top Channel, Arta TV, RTK, Pagina de internet a Departamentului de Stat al SUA - 03/03/11)


Sursă[modificare]