Ediție specială Vatican

De la Wikiștiri

Bun venit la Wikiștiri, o sursă liberă de știri pe care o poți modifica chiar tu și exprimă un punct de vedere neutru.

Actualizează | Meteo

WIKIȘTIRI

1 martie 2024 11:13 UTC

Ediție specială

Annuntio vobis gaudium magnum;
HABEMVS PAPAM
Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Josephum Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Ratzinger qui sibi nomen imposuit BENEDICTVM XVI

          La ora locală 18:43 cardinalul Jorge Arturo Medina Estévez a ieșit la Balconul Bazilicii Sfântul Petru anunțând: "Dragi frați și surori, Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam: Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Josephum Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Ratzinger qui sibi nomen imposuit Benedictum XVI". (Dragi frați și surori, vă anunț o bucurie mare; avem papă: Eminentisimimul și Reverendisimul Domnului, Cardinalul Domnului al Sfintei Biserici Romane Joseph Ratzinger care se va numi Benedict al XVI-lea).


          Urmărește în continuare articolele oferite de Wikiștiri cu ocazia evenimentelor recente petrecute la Vatican: boala și decesul Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, Întâlnirile cardinalilor, Conclavul din 2005, Alegerea Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea și informații despre acesta și primele acțiuni ale sale ca papă.


2 aprilie 2005

          Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a trecut la cele veșnice sâmbătă, 2 aprilie 2005 ora locală 21:37 în reședința sa pontificală din Vatican după o lungă perioadă de boală și ultime zile de agonie.

Înmormântarea papei Ioan Paul al II-lea

17 aprilie 2005

          Ultimul gest simbolic care încheie pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a fost distrugerea de către cardinalul camerlengo a "Inelului de pescar" purtat de fostul suveran pontif. Acest gest este realizat cu o zi înaintea începerii lucrărilor conclavului reunit pentru alegerea unui nou papă.

Bazilica Sfântul Petru din Vatican

18 aprilie 2005

          115 de cardinali sunt reuniți începând de astăzi în totală izolare în interiorul Vaticanului pentru a alege un nou suveran pontif.

          La ora locală 20:05 pe coșul special amenjat pe acoperișul Capelei Sixtine a ieșit pentru prima oară fum în acest conclav. Acest fum este precum era și de așteptat negru, simbol al faptului că încă nu a fost ales un nou suveran pontif.

19 aprilie 2005

          Fum negru a ieșit din nou pe hornul Capelei Sixtine din Vatican arătând faptul că nu a fost ales încă un succesor lui Ioan Paul al II-lea de către cardinalii catolici. Cardinalii vor vota din nou după amiază.

Capela Sixtină este locul alegerii papei Benedict al XVI-lea

          La ora locală 18.05 clopotele au început să bată și fumul alb a ieșit pe hornul capelei Sixtine semn că a fost ales un nou Suveran Pontif. Se așteaptă apariția la balconul bazilicii Sfântul Petru, anunțarea numelui și binecuvântarea "Urbi et Orbi".

Conclavul a decis noul Suveran Pontif
          La ora locală 18:43 cardinalul Jorge Arturo Medina Estévez a ieșit la Balconul Bazilicii Sfântul Petru anunțând noul papă.

Capela Sixtină

          La ora locală 18.48, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, precedat de Sfânta Cruce, a ieșit pe balconul exterior de binecuvântări al Basilicii Sfântul Petru pentru a saluta poporul și a împărți binecuvântarea apostolică "Urbi et Orbi".

          Un comunicat recent remis de Vatican anunță: "Conclavul care l-a ales pe Benedict al XVI-lea a început luni, 18 aprilie 2005 în Capela Sixtină a Palatului apostolic din Vatican, cu cuvintele "extra omnes" pronunțate la ora locală 17:25 de arhiepiscopul Piero Marini, șeful celebrărilor liturgice a Suveranului Pontif urmat de jurământul celor 115 cardinali electori.

          În această seară, după alegerea noului Pontif, Cardinalul Joseph Ratzinger, care și-a luat numele de Benedict al XVI-lea, Directorul Sălii de presă a Sfântului Scaun, Dr. Joaquín Navarro-Valls, le-a spus jurnaliștilor prezenți o declarație. Printe cele anunțate este și:

          Sfânta Liturghie solemnă pentru inaugurarea pontificatului va fi celebrată în Basilica Sfântul Petru duminică 24 aprilie începând cu ora locală 10.

Piaţa San Pietro

20 aprilie 2005

          La ora 9.00 din această dimineață, în Capela Sixtină, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a prezidat prima sa Celebrare Euharistică împreună cu cardinalii ca Suveran Pontif.

          La vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă papă ales de la papa Clement al XII-lea în 1730 și primul pontif german de la olandezul-german Adrian al VI-lea (1522-1523).

          În această dimineață, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a vizitat Congregația pentru Doctrina Credinșei unde într-o întâlnire cordială a salutat colaboratorii și colaboratoarele din dicastru.

Piaţa San Pietro - locul celebrării euharistice de inaugurare a pontificatului papei Benedict al XVI-lea

          Începând de astăzi, pentru o perioadă necunoscută, credincioșii și cei care doresc pot să îi scrie proaspătului papă Benedict al XVI-lea prin email în toate cele șase limbi oficiale de pe site-ul Vaticanului.

23 aprilie 2005

          Papa Benedict al XVI-lea este în complexul proces de transfer al cărților și hârtiilor lui din vechiul apartament în rezidența papală. În această dimineață, muncitorii au sosit la apartamentul unde Josef Ratzinger a locuit până acum câteva zile pe când era cardinal.

24 aprilie 2005

  • Papa Benedict al XVI-lea își inaugurează astăzi pontificatul

          Peste jumătate de milion de persoane sunt așteptate la inaugurarea pontificatului papei în Piața San Pietro.