Sari la conținut

Fără vize, după un an

De la Wikiștiri

19 decembrie 2010 Belgrad, Serbia

UE a desființat regimul vizelor pentru Serbia, Macedonia și Muntenegru în 19 decembrie 2009, facilitând călătoriile din Balcani către țările UE. Însă deținerea unui pașaport biometric nou este una din condițiile călătoriilor fără vize.

În Serbia, cetățenii au schimbat cozile lungi din fața ambasadelor țărilor UE și numeroasele documente cu secțiile de poliție aglomerate unde sunt emise noile pașapoarte biometrice.

Un reprezentant al ministerului de interne al Serbiei a declarat că aproximativ 2,8 milioane de pașapoarte biometrice au fost emise până acum.

"Am profitat de anularea vizei și am mers în câteva călătorii scurte... în Olanda, Germania, Spania și Ungaria. Plănuiesc de asemenea o vacanță scurtă de iarnă în Austria", a declarat administratorul web Tijana Dragas, de 27 de ani.

Predrag Tomic, un profesor din Belgrad în vârstă de 52 de ani, a declarat că mulți dintre prietenii săi au călătorit în toată Europa anul acesta, ca niciodată până acum. "Însă la ce e bună anularea vizelor atunci când nu ai suficienți bani să mergi undeva?", a întrebat Tomic, rezumând soarta unui număr tot mai mare de sârbi afectați în mod negativ de criza economică.

În Macedonia au fost emise un milion de pașapoarte biometrice din 2007, potrivit șefului departamentului de pașapoarte al ministerului de interne, Borce Petrevski.

"Din 1 ianuarie până în 30 octombrie... cetățenii macedoneni au trecut frontierele de 4,25 milioane de ori. Aceasta este cu 20% mai mult decât anul trecut", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de interne Ivo Kotevski.

Agențiile turistice confirmă efectul pozitiv al desființării regimului vizelor.

"Cele mai atractive destinații pentru macedoneni au fost Italia și Ungaria", a afirmat Zorica Atanasova de la Atlantik Tours.

Atanasova a explicat că tinerii călătoresc în toate destinațiile din zona Schengen, în timp ce călătorii mai în vârstă își vizitează îndeosebi prietenii și rudele din țările vecine.

"Am obținut primul meu pașaport și am plecat în Grecia și Bulgaria. Vara următoare, intenționez să vizitez Festivalul Berii din Germania și foarte probabil Muzeul Luvru în Franța", a declarat Irogce Ristevski din Bitola.

Datorită liberalizării vizelor, călătoriile aeriene regulate – pe lângă cele de afaceri și VIP -- au sporit cu 14%, a declarat directorul de securitate al Aeroportului Alexandru cel Mare, Zoran Dorevski.

Dimpotrivă, Zeljko Stamatovic, un oficial al ministerului muntenegrean al afacerilor externe, a declarat că nu poate confirma că liberalizarea vizelor a influențat semnificativ obiceiurile legate de călătorii ale muntenegrenilor.

"Desființarea vizelor a permis celor care călătoreau anterior să o facă mai ușor. Analizele poliției de frontieră arată că aproximativ 30 000 de persoane au mers în ultimul an în țările Schengen și în UE", a declarat Stamatovic.

Cu toate acestea, agențiile turistice muntenegrene precum Gorbis raportează un număr sporit de rezervări în acest an, în ciuda standardului de trai mai scăzut decât în 2009.

"Numărul călătoriilor a crescut de cel puțin două ori și majoritatea implică nave de croazieră. Aceasta nu este pentru că oamenii au mai mulți bani, ci pentru că ei au acum oportunitatea de a călători mai ușor. Este vorba despre cetățenii care plănuiau în mod categoric să călătorească înainte, dar nu îndrăzneau deaorece erau nevoiți să aștepte o viză", a declarat directoarea Gorbis, Svetlana Sabovic.

Muntenegrenii au călătorit îndeosebi în Luxemburg, Germania, Austria și Suedia. De două ori pe săptămână, autobuzele din Rozaje și Berane au trecut aceste granițe, având toate locurile de pasageri ocupate.

"Vara aceasta m-am suit în mașină cu soția și cu copiii mei și am vizitat Slovenia, Austria, Slovacia, Republica Cehă și Ungaria. Singurul lucru pe care a trebuit să îl fac a fost să pregătesc mașina și să rezerv cazarea", a declarat Mirko Perovic, angajat bancar.

În privința experiențelor de la punctele de trecere a granițelor, Perovic a afirmat "te face să te simți binevenit și după aceasta vezi unele țări străine ca fiind ale tale".

Sursă