Sari la conținut

Kosovo și Macedonia introduc noi reglementări privitoare la transportul cu autobuzul

De la Wikiștiri


25 noiembrie 2010 Skopie, Macedonia — Transportul de pasageri ar trebui reglementat prin eliberarea de licențe, a confirmat recent o comisie comună kosovaro-macedoneană pentru transportul rutier internațional. Oficialii afirmă că o astfel de acțiune va face ca transportul cu autobuzul să devină mai sigur, mai profesionist și mai de încredere.

Reprezentanții ministerelor transporturilor din cele două țări au semnat un protocol în care au stabilit criteriile pe care firmele trebuie să le îndeplinească pentru a primi licență. Se preconizează că până în 2011 vor fi acordate 150 de licențe, fiecare cu o valabilitate de cinci ani.

"Protocolul va îndeplini standardele stabilite de UE, iar prin acesta vom implementa practic Legea transportului rutier [pentru pasageri și mărfuri]", a declarat Dragan Simonovski, purtătorul de cuvânt al ministerului macedonean al transporturilor.

El a spus că protocolul va contribui la standardizarea acestui sector, obligând transportatorii să respecte reglementările și eliminând concurenții ilegali de pe piață.

În același spirit, ministrul kosovar al transporturilor, Fatmir Limaj, a declarat că "va introduce condiții confortabile pentru pasageri, iar siguranța este o prioritate".

Unii transportatori afirmă însă că nu li s-a acordat un rol suficient de important în elaborarea protocolului.

Jakup Berisha de la Asociația Transportatorilor din Kosovo a declarat că procesul decizional "ar fi trebuit să includă mai multe opinii ale transportatorilor din ambele țări și, de asemenea, să le respecte interesele".

Clienții însă par mulțumiți. "Acest sector ar fi trebuit reglementat de mult timp și este un fapt pozitiv că autoritățile din Skopie și Pristina au ajuns la un acord. Este mai bine să avem un document care să ne ghideze decât să lucrăm individual, ilegal, iar apoi să plătim amenzi", a declarat Jeton Idrizi, un locuitor de 39 de ani din Skopie.

Comentând confortul și calitatea condițiilor de transport actuale, pasagerul Huseyin Silman a declarat pentru SETimes că, exceptând lucrările rutiere, condițiile nu sunt chiar atât de proaste.

"Șoseaua dintre cele două țări ar putea fi îmbunătățită la nivel de autostradă, astfel încât problemele privind siguranța rutieră să poată fi eliminate. ... Autobuzele sunt bune, dar s-ar putea face îmbunătățiri, să existe autobuze noi, cu confort sporit, chiar dacă cele actuale sunt suportabile", a spus Silman.

Semnarea protocolului a fost precedată de reuniunea comisiei de transporturi macedoneano-slovene – relevantă și pentru Kosovo – care a avut ca rezultat aprobarea liberalizării transportului între cele două țări și eliberarea a 200 de licențe din și către terțe țări, valabile în ambele direcții.

Oficialii ministerului macedonean al transporturilor au declarat că un acord similar urmează să fie încheiat cu Republica Cehă până la sfârșitul acestui an.

Sursă