Sari la conținut

Marian Lupu a fost ales președinte al Parlamentului de Legislatura a XIX-a

De la Wikiștiri


31 decembrie 2010 Chișinău, Republica Moldova — Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a fost ales cu 57 de voturi în funcția de președinte al Parlamentului de legislatura a XIX-a.

După cum relatează INFOTAG, candidatura lui a fost înaintată de cele trei formațiuni ale Alianței pentru Integrare Europeană.

Partidul Comuniștilor nu a avut nici un candidat și nici nu a participat la votare. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a explicat acțiunile formațiunii sale prin faptul că Lupu nu poate avea concurenți, căci „nu are seamăn”.

Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat pentru presă că în scopul alegerii șefului statului, Alianța va negocia cu PCRM.

„Posibil vom oferi comuniștilor funcții, ca ei să voteze în schimb președintele țării. Acum este negociată funcția de prim-vicepremier pentru reintegrare”, a menționat Diacov.

Marian Lupu le-a mulțumit colegilor pentru votul acordat și a fost felicitat de liberala Corina Fusu și democrata Valentina Buliga cu cîte un buchet de trandafiri roșii – simbolul Partidului Democrat.

„Activitatea mea va fi orientată spre crearea unei ambianțe calme, de conlucrare a deputaților, cu respectarea drepturilor majorității și opoziției parlamentare”, a spus el.

De asemenea, deputații au înaintat candidaturile vicepreședinților și prim-vicespeakerul Parlamentului. PCRM a cerut pauză pînă la 17 ianuarie pentru a înainta candidatura sa, PLDM a propus-o pe Liliana Palihovici în funcția de vicepreședinte, iar PDM l-a înaintat pe Vladimir Plahotniuc în postul de prim-vicepreședinte al Parlamentului.

Parlamentul a votat cu majoritatea de voturi ca interimatul funcției de președinte să fie exercitat de speakerul Marian Lupu pînă la alegerea unui șef de stat.

Totodată, noul speaker a anunțat că vineri dimineața va semna decretul de numire a președintelui Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, în funcția de prim-ministru al RM, care urmează să formeze Guvernul.

Referințe

[modificare]