Sari la conținut

Oficialii sunt optimiști în legătură cu Nabucco, în ciuda obstacolelor

De la Wikiștiri


18 februarie 2010 Washington, Statele Unite ale Americii — Autoritățile de la Washington anunță o nouă strategie energetică și invită Rusia să se implice în proiectul unei conducte destinate să diversifice furnizarea de gaze naturale. Banii și instabilitățile politice ar putea crea însă obstacole.

De Erol Izmirli și Catherine Gurgenidze pentru Southeast European Times -- 17/02/10 photo

De la stânga, președintele CE Jose Manuel Barroso, premierii Gordon Bajnai din Ungaria, Werner Faymann din Austria, Recep Tayyip Erdogan din Turcia, Sergei Stanișev din Bulgaria și Emil Boc din România participă la ceremonia de semnare pentru Gazoductul Nabucco, desfășurată în 13 iulie 2009 la Ankara.

Șeful proiectului conductei Nabucco își exprimă încrederea că acesta va fi dus la bun sfârșit, în timp ce alți susținători caută modalități de a depăși obstacolele care au încetinit progresele până acum.

Nabucco „va fi implementat cu orice preț”, a declarat directorul executiv Reinhard Mitchek cotidianului turc Hurriyet, exprimându-și speranța că anul acesta va fi un an decisiv. El a menționat recentele discuții purtate cu instituțiile financiare internaționale și negocierile cu Azerbaidjan, Turkmenistan și Irak cu privire la pomparea gazului lor prin conducta proiectată.

Conceput pentru a reduce dependența Europei de gazele rusești, proiectul sprijinit de SUA și UE a fost blocat de lipsa fondurilor și de necesitatea de a găsi furnizori de încredere. Susținătorii au depus de asemenea eforturi pentru contracararea percepției unei rivalități cu conductele sprijinite de Moscova.

În ianuarie, autoritățile de la Washington au declarat că au în vedere "depolitizarea" strategiei energetice și au sugerat chiar implicarea Rusiei în proiectul Nabucco.

„Ar putea exista o oportunitate pentru Rusia de a participa la proiect, nu ca partener cu putere de control, ci ca participant”, a afirmat Reprezentantul Special al SUA pentru Afaceri Eurasiatice, Richard Morningstar. „Dată fiind actuala situație financiară globală, ar putea fi cea mai rațională cale de a avansa”.

Turcia, un important protagonist în proiectul Nabucco, este deschisă de asemenea implicării Moscovei. „Dacă consorțiul nu poate găsi cantitatea necesară de gaze naturale, acesta nu va respinge propunerea Gazprom de a intra în proiect ca furnizor”, a declarat subsecretarul adjunct al ministerului turc de externe, Hakki Akil, revistei lunare Energy Report. „Acest lucru nu va transforma Nabucco în Nabuccov. Să ai o cotă-parte în consorțiu este un lucru diferit de intrarea în proiect ca unul din furnizori”.

Cu toate acestea, ideea a fost respinsă în mod oficial de ambasadorul rus în Turcia, Vladimir Ivanovsky, la întâlnirea organizată în 27 ianuarie de Centrul turc pentru Analiză Internațională și Strategică din Ankara.

Nabucco a fost propus în urmă cu câțiva ani ca sursă energetică alternativă pentru țările europene. În prezent, Gazprom controlează toate conductele care deservesc Europa cu gaze din est și livrează aproximativ 25% din gazele naturale consumate de țările europene.

Țările membre ale Nabucco – Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Austria -- au semnat un acord interguvernamental la Ankara în 13 iulie 2009. Potrivit planului, conducta de 3 300 km va livra Europei gaze naturale din câmpurile de gaze naturale bogate din bazinul caspic și Asia Centrală, ocolind Rusia și eliminând monopolul de tranzit al Ucrainei.

Consorțiul Nabucco este condus de OMV, firma austriacă de petrol și gaze naturale, împreună cu patru corporații energetice naționale -- Botas din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din România și MOL din Ungaria, plus RWE, grupul energetic german.

Găsirea furnizorilor de încredere este unul din principalele obstacole pentru conductă, a cărei capacitate urmează să atingă 31 miliarde de metri cubi până în 2020.

Planificatorii Nabucco consideră că Azerbaidjanul este sursa cea mai sigură, iar ministrul de externe al țării, Araz Azimov, a declarat într-un interviu acordat în 29 ianuarie că este probabilă găsirea unei "soluții" anul acesta. Analiștii avertizează însă că problemele politice ar putea constitui obstacole, întrucât țara -- implicată într-o dispută înverșunată cu Armenia din cauza regiunii Nagorno-Karabah -- dorește o influență mai mare. Anul trecut, Baku s-a alăturat proeictului conductei South Stream, sprijinit de Moscova.

Autoritățile de la Washington văd de asemenea în Turkmenistan unul din principalii furnizori ai Nabucco, a afirmat Morningstar în ianuarie. Dar în calea participării acestei națiuni stau o serie de obstacole, inclusiv acordurile existente cu Rusia, relațiile spinoase cu Azerbaidjanul și disputele teritoriale privitoare la Marea Caspică.

Irakul este de asemenea o sursă bogată de gaze naturale, însă contribuția sa este imposibilă deocamdată din cauza dezacordurilor interne. Contribuția Iranului, o altă țară bogată în gaze naturale, este exclusă dacă condițiile politice nu se schimbă.

Finanțarea este o altă problemă nesoluționată.

Banca Europeană de Investiții a confirmat anul trecut disponibilitatea de a oferi 2,25 miliarde USD pentru proiect, reprezentând 25% din costul total. Consorțiul proiectului intenționează de asemenea să solicite împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale, a declarat directorul executiv Mitchek.

În ciuda obstacolelor, planificatorii Nabucco preconizează că vor începe construcția conductei anul următor. Nabucco Gas Pipeline International, responsabilă pentru construirea și administrarea conductei, insistă că va începe să pompeze gaze naturale către Europa până în 2014.

Vezi și

Referințe

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia conține un articol despre Nabucco (gazoduct).