Sari la conținut

Papandreou: SUA sprijină eforturile Greciei

De la Wikiștiri11 martie 2010 Statele Unite ale Americii — Prim-ministrul grec George Papandreou a declarat marți (9 martie) că președintele american Barack Obama sprijină cererea sa de înăsprire a măsurilor împotriva speculanților, care ar putea fi parțial responsabili pentru criza economică a Greciei. El a declarat că și alți lideri, inclusiv președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel, au indicat că nu vor permite subminarea stabilității zonei euro. Chestiunea fondurilor speculative va fi adăugată pe agenda următoarei întâlniri G20, a adăugat Papandreou.

Printre subiectele discutate la întrevederea de la Casa Albă dintre Obama și Papandreou s-au numărat inițiativa Greciei pentru aderarea tuturor țărilor din Balcanii de Vest la UE până în 2014 și relațiile dintre Atena și Ankara.

În aceeași ordine de idei, Președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a declarat marți că CE va lua măsuri dure împotriva comerțului speculativ, indicând faptul că comisia lucrează la ideea unui Fond Monetar European (FME), similar Fondului Monetar Internațional, pentru a preveni instabilitatea în zona euro. "Comisia lucrează în mod activ cu statele membre din zona euro pentru a concepe un mecanism pe care Grecia l-ar putea folosi în caz de nevoie", a declarat Barroso la Strasburg.

Președintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat însă că FME propus nu este un panaceu. "Aceasta nu este o soluție pentru Grecia, a cărei problemă trebuie soluționată pe termen scurt", a declarat el reporterilor după o întâlnire avută marți cu cancelarul german Angela Merkel. Fondul propus nu trebuie să creeze o oportunitate pentru țări de a nu lua în serios disciplina budgetară, a adăugat el. (Financial Mirror - 10/03/10; BBC, AFP, Deutsche Welle, Bloomberg, Xinhua, Reuters, ANA-MPA, ERT - 09/03/10)

Referințe[modificare]