Sari la conținut

Papandreou declară că Grecia are nevoie de sprijin, nu de împrumuturi

De la Wikiștiri


22 februarie 2010 Londra, Marea Britanie — Prim-ministrul grec George Papandreou a declarat vineri (19 februarie) că Grecia are nevoie de sprijin de la partenerii săi din UE pentru a implementa măsurile sale de austeritate, dar nu dorește un împrumut. La o conferință a liderilor socialiști de la Londra, Papandreou a afirmat că, deși țara este decisă să facă față problemelor sale financiare pe cont propriu, criza afectează pe toată lumea și guvernul are nevoie de sprijinul celorlalți membri ai Uniunii. Papandreou s-a întâlnit la Londra cu prim-ministrul britanic Gordon Brown, cu premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, și cu secretarul britanic de externe, David Miliband.

Între timp, ministrul grec de finanțe Louka Katseli a declarat într-un interviu acordat vineri agenției Xinhua că nu sunt necesare măsuri de austeritate suplimentare și a sugerat că zona euro ar putea acorda țării un sprijin concret dacă i-ar împiedica pe speculanți să profite de criza greacă a datoriei. Planul de austeritate vizează reducerea deficitului bugetar uriaș al Greciei în trei ani. Atena l-a înaintat Comisiei Europene în urmă cu aproximativ o lună.

Comisarul UE pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a dat termen Greciei până vineri pentru a oferi mai multe detalii cu privire la un swap valutar cu banca americană de investiții Goldman Sachs ce datează din 2001, și în special detalii privitoare la modul în care acesta a afectat cifra datoriei și deficitului țării. Presa locală a informat sâmbătă că autoritățile investighează „persoanele și grupurile de interese” din spatele presupuselor acorduri speculative care au afectat economia. Ministrul francez al economiei, industriei și muncii, Christine Lagarde, a declarat că șase instituții financiare și de creditare din SUA și Marea Britanie au participat la aceste operațiuni speculative dăunătoare. (Dow Jones, Vima, Immersia, Xinhua, AP, AFP, BBC, ANA-MPA - 19/02/10)

Referințe