Sari la conținut

Parlamentarii germani au votat pentru acțiunea împotriva ISIS în Siria

De la Wikiștiri


6 decembrie 2015 Berlin, Germania — Alaltăieri, membrii Parlamentului german au votat în favoarea aprobării unui rol non-combatant de participare la bombardamente aliaților asupra Statului Islamic în Siria. 445 de parlamentari au votat în favoarea implicării militare, 146 au votat împotrivă, iar șapte s-au abținut.

Cancelarul german Angela Merkel
Imagine: FNDE.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a provocat votul pentru acțiunea militară împotriva ISIS în urma atacurilor de la Paris de pe 13 noiembrie. Aprobarea acțiunii nu permite Germaniei să lupte împotriva ISIS, dar aprobă ca armata să furnizeze 1.200 de soldați, avioane alimentatoare cu combustibil și de recunoaștere, precum și o fregată pentru susținerea aliaților în atacul împotriva ISIS.

În urma atacurilor de la Paris, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a aprobat o rezoluție proiectată de Franța ce permite membrilor Națiunilor Unite să „ia toate măsurile necesare” în lupta împotriva ISIS. Norbert Röttgen, de la cel mai mare partid politic din Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a afirmat că eforturile diplomatice nu vor avea vreun rezultat fără o acțiune militară.

O declarație din partea armatei Germaniei a afirmat că soldații germani sunt datori să desfășoare acțiunea militară „pe teritoriul țărilor a căror guverne au dat aprobare” să se țintească ISIS. De asemenea, armata germană a hotărât creșterea numărului de soldați în Iraq la 150, unde antrenează și înarmează luptătorii Peshmerga.

Susținerea acțiunii germane în Siria are loc după primele atacurile ale Regatului Unit, care a bombardat joi terenurile petroliere controlate de ISIS din Omar. Statele Unite conduce din 2014 o campanie de coalizare pentru bombardarea ISIS în Siria, la care s-a alăturat Franța la sfârșitul lui septembrie.

Un membru al Partidului Verzilor (Die Grünen) din Germania, Anton Hofreiter, a pus problema dacă nu cumva acțiunea militară a început prea devreme, fără un plan mai cuprinzător, susținând că loviturile aeriene singure nu se compară cu o strategie militară. Sahra Wagenknecht, de la Partidul Stânga a afirmat că „este pur și simplu o minciună” ideea că acțiunea germană va avea un impact negativ asupra ISIS.

Un alt parlamentar al Partidului Verzilor, Simone Peter, a pus în prealabil la îndoială legalitatea ajutorului german în Siria. Ministrul Justiției, Heiko Maas, a afirmat că acțiunea militară este legală, declarând pentru ziarul Tagesspiegel că ea „nu violează dreptul internațional, nici constituția”.


Știri înrudite

Referințe

Legături externe