Sari la conținut

Prima ședință a noului Parlament al Moldovei va avea loc pe 28 decembrie

De la Wikiștiri


27 decembrie 2010 Chișinău, Republica Moldova — Prima ședință a noului Parlament al Moldovei va avea loc pe 28 decembrie. După cum informează agenția INFOTAG cu referire la serviciul de presă al șefului statului, duminică președintele interimar Mihai Ghimpu a semnat un decret în acest sens.

Vineri seara Curtea Constituțională a aprobat rezultatele alegerilor parlamentare din 28 decembrie și a recunoscut împuternicirile deputaților din noul legislativ al Moldovei. Potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor, Partidul Comuniștilor (PCRM) a obținut 677 069 voturi (39,73% sau 42 din 101 mandate în parlament), Partidul Liberal Democrat – 506 253 (29,7 % sau 32 de locuri), Partidul Democrat – 218 620 (12,82% sau 15 locuri), Partidul Liberal – 171 336 (10,05% sau 12 locuri).

Potrivit legislației, din momentul recunoașterii mandatelor noilor deputați și semnării decretului de convocare a primei ședințe a noului Parlament, Parlamentul precedent își suspendă atribuțiile.

Conform Regulamentului Parlamentului, prima ședință va fi condusă de cel mai în vîrstă deputat – ex-președintele Moldovei, președintele PCRM, Vladimir Voronin. În mai 2011 el va împlini 70 de ani. Voronin va deschide prima ședință a Parlamentului, va oferi cuvînt președintelui Comisiei Electorale Centrale și președintelui Curții Constituționale, care vor da citire hotărîrilor privind rezultatele alegerilor, aprobarea acestor rezultate și recunoașterea mandatelor de deputat. Președintele Curții Constituționale va înmîna deputaților nou-aleși mandatele de deputat.

Ulterior Parlamentul se consideră că este oficial format, deputații urmează să aleagă speakerul, care începe să-și exercite funcția imediat după ce a fost ales. La aceeași ședință sînt aleși și vicespeakerii, încep să fie formate fracțiunile parlamentare și comisiile parlamentare. Nu este exclusă posibilitatea ca pînă la ședință să nu fie formată o coaliție de guvernare. În acest caz Parlamentul ar putea lua o pauză de cîteva zile, iar ședința ar putea continua după sărbătorile de iarnă.

La una din următoarele ședințe este formată comisia pentru alegerea președintelui, după care deputații aleg prin vot secret șeful statului. Acesta este ales cu voturile a 61 din 101 deputați. După consultările cu fracțiunile parlamentare, noul președinte înaintează candidatura prim-ministrului și dispune formarea Guvernului. Parlamentul pune la votare chestiunea formării noului cabinet de miniștri, exprimînd votul încrederii șefului executivului, fără însă a discuta candidaturile la funcțiile de miniștri. De asemenea, probabil că deputații vor încerca să se înțeleagă în privința alegerii președintelui și vor amîna această procedură pentru mai tîrziu. În acest caz, candidatura primului ministru este înaintată parlamentului spre examinare de către speaker, care va îndeplini și funcția de președinte interimar.

Referințe

[modificare]