România și Moldova au semnat tratatul privind regimul frontierei de stat

De la Wikiștiri
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a salutat semnarea tratatului la Bucureşti.


Teodor Baconschi


16 noiembrie 2010 București, RomâniaRomânia și Republica Moldova au semnat mult-așteptatul tratat privind frontiera luni (8 noiembrie), stabilind cadrul pentru o cooperare mai strânsă între cele două țări vecine.

Acordul a fost semnat de către Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, și de Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, în cadrul unei ceremonii desfășurate la București după summitul regional al celor 14 țări de pe malul Dunării.

Tratatul se referă la o serie de aspecte tehnice, precum marcarea celor 681 km de frontieră, proiecte referitoare la construirea de obiective comune, utilizarea resurselor de apă, a infrastructurii și a instalațiilor de comunicații, precum și întreținerea și supravegherea frontierei. Acesta reglementează de asemenea desfășurarea diferitelor activități – precum pescuitul, vânătoarea și silvicultura – în regiunea respectivă.

Tratatul a fost realizat după ani de negocieri și într-un moment important pentru ambele țări.

Moldova, care a făcut parte din România până când a fost anexată de Uniunea Sovietică în 1940, declarându-și apoi independența în 1991, se confruntă cu alegeri parlamentare controversate în 28 noiembrie.

Vlad Filat împreună cu José Manuel Barroso

Moldova a fost singura țară vecină cu care România nu a semnat un astfel de acord. România speră să adere la Spațiul Schengen, zona fără vize a celor 25 de națiuni europene, în martie 2011, dată la care frontiera sa cu Moldova va deveni de asemenea o parte a frontierei externe a UE.

"Prin semnarea tratatului, descurajăm afirmațiile obsesive ale anumitor cercuri politice de peste Prut cu privire la "o imaginară agendă iredentistă a României", a declarat Baconschi la conferința de presă susținută împreună cu Filat după ceremonia de semnare.

Remarca sa a făcut aparent referire la acuzațiile repetate ale comuniștilor moldoveni care susțin că România are pretenții teritoriale asupra țării lor.

Filat, liderul Partidului Democrat Liberal – unul dintre cele patru partide din coaliția de guvernământ Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) – a declarat că acordul de luni va deschide calea către adoptarea practicilor europene de control al frontierei în țara sa.

Președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, care s-a aflat luni la București, a salutat semnarea tratatului ca fiind "un excelent exemplu al lucrurilor ce pot fi realizate atunci când există un interes reciproc". Remarcând importanța acestui eveniment pentru candidatura României la Spațiul Schengen în discursul susținut la deschiderea Summitului Dunării, el a afirmat că acesta este totodată "o demonstrație că Moldova se apropie de UE".

Ministrul Baconschi și-a exprimat în continuare convingerea că declarațiile de încurajare formulate de către Barroso "nu pot decât să ne inspire în continuare pentru ca relația bilaterală să intre în mod ireversibil în această logică europeană".

"Ne dorim ca Republica Moldova să urmeze acest curs și ne dorim ca această frontieră să se estompeze treptat – atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite – pentru a deveni o frontieră interioară a Uniunii Europene", a declarat acesta.

Sursă