SUA emite raportul anual asupra libertății religioase în Balcani
- 28 decembrie 2015: A murit Alfred Gilman, laureat Nobel pentru medicină (1994)
- 10 decembrie 2015: BBC- O alianță între Rusia și Occident contra ISIS este puțin probabilă
- 2 decembrie 2015: Atentat armat soldat cu 12 morți în San Bernardino - SUA
- 26 mai 2013: Trei femei ținute captive timp de 10 ani în Cleveland
- 7 septembrie 2011: Hackerii vor distruge Facebook in toamna aceasta?
20 noiembrie 2010 Washington D.C., SUA — Atacurile și discriminarea bazate pe identitatea religioasă continuă în Balcani, însă din cauza legăturii strânse dintre etnie și religie este greu de determinat motivul acestor acte, a declarat Departamentul de Stat în Raportul anual asupra Libertății Religioase Internaționale, publicat miercuri (17 noiembrie). În partea privitoare la Albania, documentul felicită toleranța religioasă din țară, însă menționează lipsa de acțiune în cazurile în care este implicată confiscarea proprietății de către fostul regim comunist. Legislația din Bosnia și Herțegovina (BiH) prevede în general libertatea religioasă, însă discriminarea minorităților religioase există în aproape toate părțile țării, a subliniat documentul. În Muntenegru, relațiile dintre grupurile religioase majore sunt în general bune, cu excepția tensiunii îndelungate dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Ortodoxă Muntenegreană.
În Croația, există incidente de vandalism și amenințări bazate pe afilierea religioasă, în special în zonele afectate de război. În Kosovo, libertatea religioasă este garantată de constituție, însă continuă să existe probleme, inclusiv amenințări raportate împotriva Bisericii Ortodoxe Sârbe și proprietății acesteia. Autoritățile din Macedonia respectă în general libertatea practicării religiei, însă unele comunități au întâmpinat dificultăți în obținerea statutului legal.
Libertățile religioase din Bulgaria sunt în general respectate, potrivit Departamentului de Stat, însă guvernul nu ia măsuri pentru prevenirea anumitor cazuri de violență evidentă. Grecia, de asemenea, respectă în general libertățile religioase, cu excepția unor incidente în care au fost implicați musulmani și a vandalismului împotriva moscheilor. Unele îmbunătățiri s-au înregistrat în România, unde grupurile minorităților religioase s-au plâns mai puțin frecvent decât în anii anteriori că oficialii guvernamentali de la nivel inferior au împiedicat eforturile lor de prozelitism și au interferat cu alte activități religioase.
În Serbia sunt discriminate anumite grupuri religioase, a avertizat raportul. Între timp, Turcia s-a numărat printre țările în care libertatea religioasă pare să se îmbunătățească. Unele restricții rămân însă în vigoare, precum interdicția în vigoare asupra exprimării religioase musulmane în oficiile guvernamentale și în instituțiile conduse de stat. Nu au fost menționate probleme majore referitoare la Cipru.
Sursă
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |