Turcia este în doliu pentru Necmettin Erbakan
- 25 noiembrie 2015: Avion militar rus doborât la frontiera turco-siriană
- 26 decembrie 2012: Candidatura Turciei la statutul de membru UE are oportunități și provocări în 2013
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Turcia este în doliu pentru Necmettin Erbakan
- 3 ianuarie 2011: Grecia examinează posibilitatea înăspririi măsurilor împotriva imigranților la granița cu Turcia
3 martie 2011 Istanbul, Turcia — Zecii de mii de persoane s-au adunat în fața Moscheii Fatih din Istanbul marți (1 martie) pentru a-l onora pe fostul premier Necmettin Erbakan. În timp ce femeile cu văl pe cap așteptau pe trotuar, bărbații s-au aliniat pe străzi pentru a se ruga pentru regretatul politician, despre care mulți spun că a lăsat o amprentă permanentă asupra politicii turcești.
Erbakan, în vârstă de 84 de ani, a murit duminică, în urma unui atac de cord.
"El a fost hoca [profesorul] nostru. Cred că el a dat valori morale atât Turciei, cât și lumii. El nu a fost doar o persoană religioasă, ci și un om al logicii și științei", a afirmat Tuba Nur, de 23 de ani, pentru SETimes. "Nu vom mai avea o persoană precum Erbakan".
"Există o mulțime de reguli logice în Coran și acestea sunt folosite în multe țări, inclusiv în Egipt, chiar și la Londra. Erbakan cunoștea valoarea acestor lucruri", a afirmat Ersan Agbas, un student de 30 de ani. "El a fost un geniu; el avea o poziție politică bună și toată lumea îl respecta".
În 1969, Erbakan a introdus ideea combinării islamului și politicii în Turcia modernă prin manifestul "Opinia Națională", un amestec de ideologie naționalistă, islamică și anti-occidentală. Din cei 84 de ani ai vieții sale, el a petrecut 42 de ani implicându-se activ în politica turcă și a trecut prin trei lovituri militare de stat.
Ideile sale politice i-au influențat pe mulți din politicienii de vârf din Turcia de astăzi. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ, a venit la putere în urma introducerii islamului politic în societatea turcă de către Erbakan – ceea ce era inacceptabil anterior din cauza moștenirii laice a lui Kemal Ataturk.
"El a fost primul lider al mișcării islamice din Turcia și din lume. E ca și când proprii noștri tați au murit. El a încercat să schimbe ceva în Turcia", a declarat Tuncay Eyupoglu, de 35 de ani, pentru SETimes. "Poate câteodată a reușit, iar altădată nu, dar noi îi respectăm ideile".
Erbakan a fost liderul a numeroase partide în viața sa, inclusiv al Partidului Ordinii Naționale în 1970-1971 și al Partidului Bunăstării în 1983-1997. Aceste partide au fost considerate însă contrare valorilor laice ale Turciei de către justiție și închise.
În decembrie 1997, Erbakan a înființat Partidul Virtuții, care s-a divizat în două partide separate în 2001, când generația mai tânără – din care făceau parte actualul premier Recep Tayyip Erdogan și președintele Abdullah Gul -- și-a fondat propriul partid, care era în mod oficial laic, cu orientare pro-occidentală.
Erbakan a fost premier timp de 11 luni. El a fost presat să demisioneze de către armată, care a organizat prima "lovitură de stat postmodernă" din țară în februarie 1997, forțându-l să renunțe la postul său.
Ideile sale politice au fost descrise în presă ca fiind anti-occidentale până spre sfârșitul vieții sale.
"El a devenit o forță marginală în Turcia. Partidul său a obținut doar 2% din voturi -- [însă] influența sa este mult mai mare dintr-un anumit punct de vedere. Actualul guvern [este compus din] persoane care erau discipolii săi", a declarat reporterul Mustafa Akyol de la Hurriyet Daily News pentru SETimes.
Referințe
[modificare]- setimes.com, „Turcia este în doliu pentru Necmettin Erbakan” — 3 martie 2011