Wikiștiri:Știri de calitate/Reguli

De la Wikiștiri

Acestă pagină descrie procedura de urmat în cazul propunerilor pentru știri de calitate și a celor care au deja acest statut dar au fost propuse spre reevaluare.

Nominalizare[modificare]

Nominalizările pot fi făcute numai de utilizatori înregistrați care au minimum 100 de contribuții la proiect și o vechime de minimum 30 de zile.

Nominalizarea pentru evaluare[modificare]

 1. Înainte de a nominaliza un articol, asigurați-vă că îndeplinește toate criteriile de calitate.
 2. Introduceți formatul {{PȘC}}
la începutul articolului pe care îl nominalizați și apoi salvați pagina.
 1. Din formatul PȘC, dați clic pe „inițiați nominalizarea”.
 2. Completați formularul de nominalizare preîncărcat justificând de ce credeți că știrea este unul de calitate, semnați-vă cu patru tilde (~~~~) și salvați pagina.
 3. Copiați acest text: {{Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii}} și introduceți-l la începutul secțiunii de propuneri. Înlocuiți „Titlul știrii” cu titlul propriu-zis.

Nominalizarea pentru reevaluare[modificare]

 1. Introduceți formatul {{RȘC}}
la începutul știrii pe care doriți să îl propuneți spre reevaluare și salvați pagina.
 1. Din formatul RAC, dați clic pe „lăsați un comentariu”.
 2. Va apărea o pagină nouă, unde va trebui să spuneți motivele pentru care considerați că știrea trebuie reevaluată. Semnați-vă cu patru tilde (~~~~) și salvați.
 3. Copiați acest text: {{Wikiștiri:Reevaluări știri de calitate/Titlul știrii}} și introduceți-l la începutul secțiunii de reevaluări. Înlocuiți „Titlul știrii” cu titlul propriu-zis.

Evaluare[modificare]

Știrile propuse spre evaluare sau reevaluare pot fi comentate de către oricine. Recomandăm totuși utilizatorilor anonimi să-și creeze un cont (sau să se autentifice) pentru a putea fi contactați ulterior în legătură cu comentariile făcute.

 • În primul rând citiți cu mare atenție articolul și evaluați în ce măsură acesta îndeplinește toate criteriile de calitate.
 • Dacă subiectul știrii nu vă este familiar, menționați acest lucru. Puteți evalua și astfel de știri, dar în acest caz nu veți reuși să comentați decât aspecte de formă.
 • Opiniile se introduc apăsând pe butonul modifică din dreptul secțiunii corespunzătoare. Butonul modifică pagina de sus nu poate fi folosit.
 • Pentru a susține promovarea știrii nominalizate în forma curentă, fără alte modificări, scrieți De acord sau Susțin și expuneți motivele. Dacă sunteți unul dintre autori precizați acest lucru.
 • Pentru a vă opune promovării în forma curentă, scrieți Împotrivă sau Obiecții și faceți o listă cu abaterile de la criterii. Autorii se vor strădui să modifice știrea pentru a rezolva problemele ridicate (sau vă vor explica de ce obiecțiile nu sunt valide). Obiecțiile vagi, care nu pot fi rezolvate direct prin modificări ale știrii, vor fi ignorate. Vă rugăm să reveniți ulterior la pagina nominalizării pentru a vedea dacă autorii au rezolvat problemele. Pe măsură ce modificările făcute în știrii răspund în mod satisfăcător obiecțțiilor, tăiați propriile comentarii (cu <s> ... </s>), iar atunci când nu mai aveți nici o obiecție nerezolvată tăiați și cuvântul Împotrivă sau Obiecții și scrieți De acord înaintea lui.
 • Autorii modifică știrea pe perioada dezbaterii pentru a răspunde obiecțiilor. Pe măsură ce rezolvă problemele, autorii vor comunica acest lucru dedesubtul fiecărui comentariu în parte, dar nu vor tăia sau șterge comentariile evaluatorilor, ci vor aștepta s-o facă aceștia.
 • Puteți ajuta în procesul de evaluare și prin sugestii care nu reflectă neapărat o susținere sau o obiecție. În acest caz scrieți la început Comentariu.
 • Puteți folosi imagini — de genul .

Durată[modificare]

Perioada de timp alocată în mod obișnuit evaluării știrilor este de șapte zile și se aplică acolo unde din evaluare reiese că articolul respectă toate criteriile, obiecțiile au fost rezolvate rapid sau, dimpotrivă, acolo unde problemele majore ale știrii fac inutilă prelungirea discuției. În celelalte cazuri responsabilii pot lăsa discuțiile să continue, dar nu mai mult de o lună. Prelungirea se justifică acolo unde după trecerea celor șapte zile mai există obiecții nerezolvate, dar autorii știrii consideră că le pot rezolva la timp.

Nominalizarea poate fi retrasă în orice moment al procesului de evaluare dacă există un motiv pertinent, de exemplu dacă persoana care a făcut nominalizarea își dă seama că nu cunoștea criteriile de calitate sau dacă autorii știri susțin că acesta nu este terminată. Retragerea echivalează cu o respingere, iar responsabilii vor urma procedura pentru știrile respinse.

În cazurile unde respingerea știrii se impune evident (știri mici, glume etc.) nominalizarea este ștearsă pe loc, fără a se arhiva.

Decizia finală[modificare]

Decizia de promovare sau respingere a unei știri poate fi luată de unul din administratori sau de unul dintre următorii responsabili aleși de comunitate:


Pentru a promova o știre este necesar ca participanții la dezbatere să ajungă la un consens în privința calității deosebite a știrii și a respectării tuturor criteriilor. Este la latitudinea responsabililor să decidă dacă acest consens a fost atins, sau nu. Nominalizarea va fi respinsă în oricare din următoarele situații:

 • Obiecțiile ridicate nu au fost rezolvate satisfăcător.
 • Participanții la discuție nu au ajuns la un consens.
 • Din evaluare nu rezultă suficiente informații despre calitatea știrii, atât în privința formei cât mai ales a conținutului.

Atenție: este deci posibil ca o știre să fie respinsă chiar dacă toate opiniile au fost favorabile, și anume atunci când nici unul din evaluatori nu a confirmat că subiectul este tratat corespunzător din punctul de vedere al conținutului.

Se recomandă ca luarea deciziei să nu se facă de către un responsabil care se află într-un conflict de interese în cazul respectiv, de exemplu dacă a contribuit semnificativ la știre sau dacă el a nominalizat știrea.

După încheierea discuției[modificare]

Responsabilul care încheie o discuție de evaluare sau reevaluare va face și operațiile descrise în secțiunile următoare, după caz.

Știrile promovate[modificare]

 1. Se scoate din articol formatul {{PȘC}}

.

 1. Se introduce formatul {{știre de calitate}}
la sfârșitul articolului, înainte de legăturile interlingve.
 1. La pagina Wikiștiri:Știri de calitate se introduce articolul în secțiunea corespunzătoare.
 2. La Wikiștiri:Știri de calitate/Listă se adaugă o nouă pagină cu fragmentul de articol care va apărea pe pagina principală. Pagina cu fragmentul se creează după modelul primelor de acest gen din listă. În aceeași listă se adaugă și o nouă pagină care conține titlul exact al articolului de calitate, pentru automatizare.
 3. Același fragment din articol folosit mai sus, este copiat și la Wikiștiri:Știri de calitate/Recent, pentru ca acesta să fie afișat pe pagina Wikiștiri:Știri de calitate, la secțiunea „Recent adăugat”.
 4. Abia apoi se actualizează Format:Numărul știrilor de calitate (se incrementează cu 1).
 5. Se modifică în mod corespunzător numărul articolelor nominalizate (se micșorează cu 1).
 6. Pagina pe care a avut loc evaluarea se mută la Wikipedia:Propuneri pentru articole de calitate/Titlul articolului/Arhiva X, unde se completează titlul propriu-zis al articolului, iar X este numărul nominalizării (1 dacă este prima).
 7. Se șterge pagina inițială de evaluare, Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul articolului; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{PȘC}}

. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr}}

pentru a marca pagina pentru ștergere.
 1. Se înscrie discuția arhivată, Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii/Arhiva X, la arhiva știrilor promovate.

Știri respinse[modificare]

 1. Se scoate formatul {{PȘC}}
din știre.
 1. Pagina pe care a avut loc evaluarea se mută la Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii/Arhiva X, unde se completează titlul propriu-zis al știrii, iar X este numărul nominalizării (1 dacă este prima).
 2. Se șterge pagina inițială de evaluare, Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{PȘC}}

. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr}} , pentru a marca pagina pentru ștergere.

 1. Se înscrie discuția arhivată, Wikiiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii/Arhiva X, la arhiva știrilor respinse.

Știri reevaluate și păstrate[modificare]

 1. Se scoate formatul {{RȘC}}
din știre.
 1. Se arhivează discuția.
 2. Pagina pe care a avut loc reevaluarea se mută la Wikiștiri:Reevaluări știri de calitate/Titlul știrii/Arhiva X, unde se completează titlul propriu-zis al știrii, iar X este numărul propunerii de reevaluare (1 dacă e prima).
 3. Se șterge pagina inițială de reevaluare, Wikiștiri:Reevaluări știri de calitate/Titlul știrii; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{RȘC}}

. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr}} , pentru a marca pagina pentru ștergere.

 1. Se înscrie discuția arhivată, Wikiștiri:Reevaluări știri de calitate/Titlul știrii/Arhiva X, la arhiva articolelor reevaluate.

Știri reevaluate și retrogradate[modificare]

 1. Se scoate formatul {{RȘC}}
din știre.
 1. Se scoate din pagina articolului formatul {{știre de calitate}}

.

 1. Se scoate articolul din pagina Wikiștiri:Știri de calitate.
 2. Se scade cu o unitate Format:Numărul știrilor de calitate.
 3. La pagina Wikiștiri:Știre de calitate/Listă se fac următoarele operații:
  1. Se identifică numărul știrii retrogradate (RRR în explicațiile de mai jos) și al ultimei știri din listă (UUU).
  2. Se înlocuiește conținutul paginilor [[Wikiștiri:Știre de calitate/RRR]] (fragmentul pentru pagina principală) și [[Wikiștiri:Știre de calitate/RRR/Titlu]] (titlul știrii) cu conținutul paginilor corespunzătoare știrii UUU.
  3. Se șterg cele două pagini cu numărul UUU rămase ca duplicat. (Dacă înlocuirea s-a făcut de către un administrator prin mutare, se șterg cele două redirecționări rămase.)
 4. Pagina pe care a avut loc reevaluarea se mută la Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii/Arhiva X, se completează titlul propriu-zis al știrii, iar X este numărul propunerii de reevaluare (1 dacă e prima).
 5. Se șterge pagina inițială de reevaluare, Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul articolului; acesta e pentru ca utilizatorii neexperimentați să nu întâmpine dificultăți în folosirea formatului {{RȘC}}

. Dacă responsabilul nu are permisiuni de administrator va folosi formatul {{șr}} , pentru a marca pagina pentru ștergere.

 1. Se înscrie discuția arhivată, Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii/Arhiva X, la arhiva știrilor reevaluate.