Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate

De la Wikiștiri

Această pagină găzduiește propunerile de acordare a statutului de știre de calitate și cele de reevaluare a articolelor care au deja acest statut. Pentru ca un articol să primească și să-și păstreze statutul de calitate el trebuie să respecte cele mai înalte standarde în privința conținutului și a formei de prezentare, precizate printr-o serie de criterii.

Primirea și păstrarea statutului se fac în urma unor discuții în care utilizatorii își exprimă opiniile cu privire la nivelul de calitate al articolelor. Aceste discuții au loc sub forma unor liste de obiecții la care autorii trebuie să răspundă prin modificarea corespunzătoare a articolului. În finalul discuției, unul dintre responsibilii cu știrile de calitate apreciază dacă s-a ajuns la un consens în privința calității articolului și ia decizia potrivită.

Detaliile despre procedură pot fi consultate la pagina Wikiștiri:Știri de calitate/Reguli.

Procedura de nominalizare

Nominalizările pot fi făcute doar de către utilizatorii cu minim 100 de contribuții, și minim 30 de zile vechime la Wikiștiri în limba română.

  1. Înainte de a nominaliza o știre, asigurați-vă că îndeplinește toate criteriile de calitate.
  2. Introduceți formatul {{PȘC}}
la începutul articolului pe care îl nominalizați și apoi salvați pagina.
  1. Din formatul PȘC, dați clic pe „inițiați nominalizarea”.
  2. Completați formularul de nominalizare preîncărcat justificând de ce credeți că articolul este unul de calitate, semnați-vă cu patru tilde (~~~~) și salvați pagina.
  3. Copiați acest text: {{Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Titlul știrii}} și introduceți-l la începutul secțiunii de propuneri. Înlocuiți „Titlul articolului” cu titlul propriu-zis.
  4. Modificați pagina Wikiștiri:Propuneri pentru știri de calitate/Număr, adunând numărul de acolo cu 1.

Exprimarea opiniilor

Articolele propuse spre evaluare sau reevaluare pot fi comentate de către oricine. Recomandăm totuși utilizatorilor anonimi să-și creeze un cont (sau să se autentifice) pentru a putea fi contactați ulterior în legătură cu comentariile făcute.

  • În primul rând citiți cu mare atenție articolul și evaluați în ce măsură acesta îndeplinește toate criteriile de calitate.
  • Dacă subiectul articolului nu vă este familiar, menționați acest lucru. Puteți evalua și astfel de articole, dar în acest caz nu veți reuși să comentați decât aspecte de formă.
  • Opiniile se introduc apăsând pe butonul modifică din dreptul secțiunii corespunzătoare. Butonul modifică pagina de sus nu poate fi folosit.
  • Pentru a susține promovarea articolului nominalizat în forma curentă, fără alte modificări, scrieți De acord și expuneți motivele. Dacă sunteți unul dintre autori precizați acest lucru.
  • Pentru a vă opune promovării în forma curentă, scrieți Împotrivă sau Obiecții și faceți o listă cu abaterile de la criterii. Autorii se vor strădui să modifice articolul pentru a rezolva problemele ridicate (sau vă vor explica de ce obiecțiile nu sunt valide). Obiecțiile vagi, care nu pot fi rezolvate direct prin modificări ale articolului, vor fi ignorate. Vă rugăm să reveniți ulterior la pagina nominalizării pentru a vedea dacă autorii au rezolvat problemele. Pe măsură ce modificările făcute în articol răspund în mod satisfăcător obiecțiilor, tăiați propriile comentarii (cu <s> ... </s>), iar atunci când nu mai aveți nici o obiecție nerezolvată tăiați și cuvântul Împotrivă sau Obiecții și scrieți De acord înaintea lui.
  • Autorii modifică articolul pe perioada dezbaterii pentru a răspunde obiecțiilor. Pe măsură ce rezolvă problemele, autorii vor comunica acest lucru dedesubtul fiecărui comentariu în parte, dar nu vor tăia sau șterge comentariile evaluatorilor, ci vor aștepta s-o facă aceștia.
  • Puteți ajuta în procesul de evaluare și prin sugestii care nu reflectă neapărat o susținere sau o obiecție. În acest caz scrieți la început Comentariu.
  • Puteți folosi imagini — de genul .|}

Felicitări tuturor celor care scriu articole de calitate!

De asemenea, le mulțumim participanților din cadrul dezbaterilor de mai jos.

În același timp, le suntem recunoscători celor care fac completări și corecturi în articolele propuse ori reevaluate.

Propuneri[modificare]

Propuneri de reevaluare[modificare]

Cutremurul din Haiti în imagini[modificare]

Eu consider că e o știre de calitate.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 6 septembrie 2015 10:33 (UTC)[răspunde]

Aștept sugestii de îmbunătățire.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 10 septembrie 2015 11:29 (UTC)[răspunde]
Pentru început, ai putea să ceri deprotejarea paginii, pentru a putea adăuga descrieri la imaginile de-acolo. --Wintereu 12 septembrie 2015 07:18 (UTC)[răspunde]
Am cerut deprotejarea paginii.--Bacria Andrei Catalin (discuție) 12 septembrie 2015 10:10 (UTC)[răspunde]
Dacă nu-ți răspunde într-un interval de timp rezonabil, ai putea să-i lași un mesaj la Wikipedia. --Wintereu 12 septembrie 2015 10:26 (UTC)[răspunde]
Cui?--Bacria Andrei Catalin (discuție) 12 septembrie 2015 16:32 (UTC)[răspunde]
Lui Ionutzmovie, care este administrator aici. --Wintereu 12 septembrie 2015 17:14 (UTC)[răspunde]
Îmi mai trebuie timp să mă familiarizez cu criteriile știrilor de calitate.Ionutzmovie (discuție) 12 septembrie 2015 22:53 (UTC)[răspunde]
Cât timp îți trebuie să te obișnuiești?--Bacria Andrei Catalin (discuție) 25 octombrie 2015 18:46 (UTC)[răspunde]