Wikiștiri:Știri de calitate/criterii

De la Wikiștiri
Sari la navigare Sari la căutare

Pentru ca o știre să fie promovat la statutul de articol de calitate el trebuie să îndeplinească o serie de criterii.

Știrile de calitate trebuie să respecte întru totul politica proiectului Wikiștiri. Secțiunile de mai jos cuprind criteriile concrete care trebuie îndeplinite.

Criterii[modificare]

Conținut[modificare]

1 a. Bine scrisă. Știrea trebuie să fie captivantă, oferind o lectură plăcută prin bogăția de informații.
1 b. Cuprinzătoare. Știrea trebuie să acopere întregul subiect și să nu neglijeze niciun aspect relevant al acestuia. Textul trebuie să rămână totuși concentrat pe subiect și să nu cuprindă detalii irelevante.
1 c. Bine documentată. Afirmațiile din articol trebuie să fie sprijinite prin citarea surselor de documentare. Sursele care susțin întreaga știre sau părți semnificative din ea trebuie menționate la secțiunea „Bibliografie”, iar acelea care susțin afirmații individuale sau fragmente mici din articol vor fi trecute la secțiunea „Note”, folosind referințele automate.
1 d. Neutră. Subiectul este tratat în mod obiectiv și nu îi este pusă la îndoială neutralitatea. Știrea reflectă în mod echilibrat punctele de vedere ale specialiștilor domeniului respectiv, așa cum apar ele în publicații. Știrea trebuie să poată fi acceptat în aceeași măsură de persoanele care acceptă/cărora le place și de cele care refuză/cărora le displace ideea/obiectul știrilor.
1 e. Stabilă. Conținutul știrii nu este de natură să se schimbe semnificativ de pe o zi pe alta (cu excepția îmbunătățirilor). Știrea nu trebuie să se afle în vreun conflict de editare.

Prezentare[modificare]

2 a. Stil. Textul trebuie să aibă un stil de exprimare compatibil cu o știre, similar cu acela din publicațiile cele mai prestigioase apărute în limba română.
2 b. Redactare. Textul trebuie să fie redactat corect din punct de vedere gramatical. El trebuie de asemenea să respecte standardul impus în manualul de stil și indicațiile de la pagina wikiproiectului din care face parte.
2 c. Structură. Știrea trebuie să cuprindă:
  • o introducere succintă care să facă un rezumat a întregii știri, pregătind cititorul pentru un nivel mai mare de detalii în secțiunile următoare;
  • o ierarhie de secțiuni adecvată subiectului;
  • secțiunile finale tipice știrilor din Wikiștiri (vezi aici).
2 d. Lungime. Știrea trebuie să fie consistentă, dar nu exagerat de lungă. Dacă natura subiectului cere o tratare extinsă, părțile care pot constitui subiecte de sine stătătoare vor fi mutate în știri separate și înlocuite cu secțiuni rezumat.
2 e. Imagini. Acolo unde subiectul o cere, știrea trebuie să conțină imagini (fotografii, diagrame, scheme etc.) însoțite de descrierile corespunzătoare.

Legalitate[modificare]

3 a. Drepturi de autor. Textul, imaginile și toate celelalte materiale cuprinse în știre trebuie să respecte drepturile de autor. În particular fișierele incluse trebuie aibă o licență acceptabilă pentru Wikiștiri.
3 b. Alte chestiuni legale. Afirmațiile care se fac în știre nu trebuie să pună în vreun fel Wikiștiri într-o situație periculoasă din punct de vedere legal.