Sari la conținut

Wikinews a intervievat specialiști în problema intervenției rușilor în Ucraina

De la Wikiștiri


5 martie 2014 Moscova, Rusia

Harta Republicii Autonome Crimeea și Sevastopol, Ucraina.
Imagine: PANONIAN.


În ultimele zile, tensiunea a crescut ca urmare a conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, care a condus la creșterea presiunii din partea Statelor Unite, Marii Britanii , și Franței asupra Rusiei pentru a retrage trupele din Crimeea.

Specialiști în politică externă rusă și specialiști în drept internațional intervievați de Wikiștiri cu privire la legalitatea acțiunilor Rusiei și consecințelor eventualelor sancțiuni impuse de economiile naționale G7.

Intervievații[modificare]

De Wikiștiri intervievați:

Wikiștiri [modificare]

Wikinews Sunt desfășurarea trupelor ruse în interiorul teritoriului ucrainean o încălcare clară a suveranității?

* Morris: Da.
* Burbank: Da, granițele statului ucrainean au fost elaborate în 1991 și consolidată de acordurile din 1994 de la Budapesta. Vezi articolul lui Paul Goble despre aceste acorduri.
* Brandist: Ar fi greu să fie descrise altfel. Acestea fiind spuse, cu toate acestea, este extraordnar de ipocritic pentru SUA și Marea Britanie să atingă ipostaze morale despre acest lucru, mai ales după cele petrecute în Irak și Afganistan. Rusia are în mod clar interesele strategice în regiune, și există o mare populație vorbitoare de limbă rusă în mare parte din Ucraina, majoritatea în Crimeea și o parte importantă a estul țării, precum și aranjamentul de după prăbușirea URSS care a fost în mod clar fragil, mai ales atunci când extinderea NATO a avut loc. Nimic din toate astea este pentru a scuza acțiunile ruse, dar ele nu pot fi înțelese fără accent pe "joc mare", din care face parte.
* Blank: La orice standard acțiunile Rusiei reprezinta o încălcare a suveranității și integrității ucrainene, o înclăcare premeditată a numeroase tratate semnate de Rusia care urmau să garanteze Ucrainei securitatea, integritatea, și suveranitatea, și, astfel, premierul Yatsenyuk este corect afirmând că "acestea sunt acte de război".
* Kotsonis: La suprafatță pare așa. Țineți minte, este complicat pentru că Rusia a fost dat dreptul la bazele de pe Crimeea și acest lucru poate da Rusia pretextul pentru o intervenție mai mare. Dar nu pare a fi un caz legal clară pentru intervenție și toată lumea înțelege că aceasta este o durere a Rusiei pentru pierderea unui aliat în Ianukovici și paza propriile interese în curtea din spate.

Wikinews Vom vedea un viitor război între Statele Unite și Rusia?

* Morris: Nu.
* Burbank: Mă îndoiesc că vom avea un adevărat război, dar rețineți că rușii care au acuzat în mod fals "Vestul" și SUA pentru instigarea activismul politic de ucraineni (negând faptul că ucrainenii s-au vrut să schimba guvernul corupt de unul mai democratică și inclusive) acum au reușit, prin provocare, pentru a obține "Vest" implicat în conflict. (Până în prezent, această implicare este doar diplomatic și verbal.) În plus, analiza atât de comună în mass-media occidentale de Ucraina divizat (Est vs Vest) a jucat în mâinile Rusiei, crearea unui scenariu de ceartă și dezbinare.
* Brandist: Eu cred că este puțin probabil în prezent. Rusia a umilit SUA atunci când a intrat în Georgia să-l oprească să devină parte a NATO, expunerea limitele puterii americane în domenii în care Rusia are o superioritate copleșitoare în arme convenționale. Rusia în mod clar nu poate contesta SUA la nivel global în modul în care URSS o dată ar putea, dar rămâne o mare putere, cu o prezență regională puternică, în timp ce limitele puterii americane au fost ilustrate grafic în {{w | Orientul Mijlociu} } și Caucaz. Acesta este un alt exemplu de acest lucru.
* Blanc: Este prea devreme pentru a ști ce vom vedea, dar un război posibil este posibilitatea unei confruntări directe între NATO și Rusia (notați, eu nu am spus război). În opinia mea personală măsuri ferme NATO combinate cu acțiuni economice și politice cu un caracter la fel de robust ar forța Rusia să dea înapoi, pentru că ea știe că nu își poate permite să meargă împotriva NATO. Într-adevăr, a fost efectuată această operațiune în Ucraina pentru că Putin și alții în mod deschis și [...] a declarat public credința lor că Obama și alți lideri occidentali sunt slabi, indeciși, și cu frică de a acționa. Acest calcul trebuie să fie răsturnat în mod decisiv în cazul în care pacea este de menținut.
* Kotsonis: Mă îndoiesc. SUA a folosit un limbaj aspru, dar până acum a avut o intervenție directă pe masă. Pe de altă parte, Rusia a declarat public că se poate interveni militar și a decis că SUA nu o vor face. "Proxy război" nu poate surprinde fiindcă Rusia este, de fapt, în Ucraina și Statele Unite nu vor fi.

Wikinews Ca răspuns la acumularea de către Rusia a forțelor sale în Crimeea, Ucraina a comandat o mobilizare militară completă. În ce măsură poate trupele ucrainene combate și lupta cu succes împotriva forțelor ruse?

* Morris: Orice este posibil, dar eu cred că Ucraina nu are voința politică de a intra în conflicte pe scară largă. Pot astfel exista și lupte de insurgenți.
* Brandist: Rusia are superioritate covârșitoare atât în sudul și estul Ucrainei, și de asemenea forțele ucrainene nu sunt neapărat de încredere într-un conflict cu Rusia, având în vedere sprijinul pentru Rusia manifestat de o parte substanțială a populației ucrainene . Ucraina are, cu toate acestea, active substanțiale în altă parte și dacă Rusia ar încerca să se mute în inima ucraineană asta ar fi o operațiune substanțială. Tocmai de aceea, este puțin probabil să o facă. Mai mult decât atât, Rusia nu vrea o divizare a Ucrainei, care ar putea duce ca NATO să se stabilească în interiorul granițelor fostei URSS, deci este mult mai probabil că dorește a schimba faptele pe teren ca să fie în măsură să negocieze de pe o poziție de forță. Este, cu toate acestea dificil de prezis cum vor evolua evenimentele pe teren , având în vedere forțele naționaliste și informale extreme care operează acolo.
* Blank: Este puțin probabil că Ucraina ar putea prevala în astfel de conflict, dar cred că ar dezice calculele rusești, dacă ar crea baza pentru conflicte prelungite, inclusiv razboi de gherilă pentru care Rusia nu este pregătită, și, astfel, forța Occidentul să acționeze și să înceapă procesul de impunere a costurilor pe care Rusia Putin nu l-a prevăzut. Într-adevăr, că o astfel de perspectivă este unul dintre motivele pentru care imlicarea rusească este o acțiune incredibil de nesăbuit din partea lui Putin.
* Kotsonis: Nimeni nu crede Ucraina poate sta față în față cu Rusia. Este în parte pentru că Rusia este mai mare și mai bine echipată, în parte pentru că Rusia are baze în Ucraina, și în parte pentru că Rusia este relativ unită. Una va trebui să vedem aici, anume dacă Ucraina va fi unită când atât de mulți dintre cetățenii săi se identifică cu Rusia. Noi nu știm răspunsul la aceasta, doar anecdota.

Wikinews Pot sancțiunile impuse Rusiei de "națiunile occidentale", adică Statele Unite , Marea Britanie și Franța consecințe grave pentru economia Rusiei?

* Morris: Nu în mod real, atât de mult depinde Rusia de prețul petrolului, dar se încadrează aici rubla care din cauza lipsei de încredere poate afecta capacitatea ordinară a rușilor pentru a cumpăra bunuri importate.
* Brandist: În mod evident astfel de măsuri ar avea efecte negative, după cum și comunitatea de afaceri din Rusia este în mod clar îngrijorată. Acestea fiind spuse, cu toate acestea, probabilitatea unei oarecări acțiuni coerente împotriva Rusiei nu este mare, nu în ultimul rând pentru că o mare parte din Europa este dependentă de gazul rusesc. În plus, este clar că statele europene s-ar confrunta cu o potențială inundație de refugiați și, astfel statele europene nu vor fi dornici de pe o presiune prea mare, care ar putea conduce Rusia să apese Ucraina chiar mai mult. Germania a respins în mod eficient încercarea Georgiei de a fi parte din NATO, și are mai multe interese în încercarea de a stabiliza situația acum. În această situație, "națiunile occidentale" menționate au efect de levier limitat, deși în mod evident ar avea un impact.
* Blank: Exmatricularea Rusia de la G8 este lipsită de sens. Sancțiuni, care s-ar înregistra că sunt sancțiuni anti-Putin și alții astfel încât să nu poată avea acces la banii lor, acțiuni în cadrul OMC Organizația Mondială a Comerțului ar deferi Rusia pentru încălcarea statutului său, introducerea de legislație de sancțiuni echivalente Rusiei cu cele care pe Iran l-au schilodit, organizarea unui curs al rublei, iar dacă este necesar, o blocare a Mării Baltice și Mării Neagre pentru a preveni comerțul maritim. Cel mai important, dar aceasta este problemă de timp, Europa trebuie să-și reorienteze achizițiile de gaze și petrol în afară de Rusia pe termen lung. Toate aceste miscări trebuie să fie luate împreună și în tandem cu mișcări-militare politic pentru conservarea integrității și suveranității Ucrainei și, prin urmare, menținerea păcii prin descurajarea Rusia și prin impunerea unor costuri excesive pentru ea.
* Kotsonis: Probabil că va face lucrurile si mai rele pentru Rusia, dar nu va fi un factor cauzal. Rusia este prea dependentă de exporturi de mărfuri și este la mila prețurilor mondiale. Lumea vrea aceste resurse și nu le va renunța probabil, dar nu poate fi suficient pentru a menține economia în creștere în Rusia. Orice sancțiuni ar accelera doar tendința seculară.


Wikinews Există rapoarte precum că Rusia ar putea fi scoasă din grupul G8 al economiilor dezvoltate. Ar fi aceasta o lovitură majoră pentru popularitatea internă a lui Putin?

* Morris: Nu chiar.
* Brandist: În condițiile actuale nu. Există o constituență substanțială în Rusia, care este un gând nostalgic despre statutul său imperial, mai ales după umilirea aplicată de stat în perioada Elțîn, iar aceste conflicte de care discutăm sunt prezentate în acest context. Desigur recunoașterea Rusiei la G8 a fost un factor de prestigiu, dar există în mod clar compensații pe un nivel ideologic în situația actuală. Aceasta este o ilustrare a ascensiunii Rusiei vis-a-vis de SUA și UE [Uniunii Europene] într-un sens. Ce înseamnă toate pe termen lung, depinde de o cantitate semnificativă de variabile, cu toate acestea.
* Blank: Scoaterea Rusia de la G8 este necesară, dar nesemnificativă în sine.
* Kotsonis: Nu, ar fi, probabil o creștere a popularității lui Putin într-o ne-v-le dinamic. Putin prosperă politic pe Format:Wikt și poate fi tratat ca un atac asupra prestigiului din Rusia. Dar, mai puțin pe reputația lui Putin la domiciliu.

Fișier:Stephen Blank - Pub photo.jpeg
imagini fișiere de intervievat Stephen Blank. Format:Sursă imagine

Wikinews Este publicul larg rus în sprijinul deplin al desfășurării propriilor trupe în Ucraina, o națiune suverană separată?

* Morris: Nu, aceasta este o distragere a atenției de către Putin de la creșterea problemelor economice și politice în Rusia. O minoritate de ruși sprijină implementarea planurilor din Ucraina și cred că sprijinul de la rușii obișnuiți va cădea atunci când vor realiza că implementarea poate duce la uciderea fellow slavi.
* Burbank: Nu există nici un astfel de lucru, un public rus unit. Există multe opinii în Rusia, ca în altă parte. În mod evident, unii oameni din Rusia se opun acestui atac asupra Ucrainei, așa cum am văzut de la arestările și bătăile demonstranților în Moscova. Există o secțiune de "comunitate" academic & mdash; De asemenea, un cuvânt înșelător & mdash; care se opune invaziei.
Dacă sunteți interesat în această, citiți discuția pe site-ul Facebook Ab Imperio, unde mulți academicieni tineri exprima punctul de vedere.
Aș dori să repet un punct: noțiunea de o divizare națională simplă între Est și Vest Ucraina este pe cât de falsă pe atât de contra-productivă. Există naționaliști în multe zone ale țării, dar există și oameni cu alte angajamente politice. Este periculos pentru mass-mediile occidentale în a consolida ideea că sentimentul naționalist (pro-rus sau pro-ucraineană) este singura forță politică din Ucraina. O întreagă generație a crescut de la Ucraina independenței și mulți oameni, tineri și bătrâni și în mijloc, au idei despre suveranitate și politică care nu sunt pur și simplu "etnice."
* 'Brandist' : Rusia nu are o "opinie publică" unificată sau stabilă mai mult decât oriunde în altă parte. Mai mult decât atât, Crimeea și Ucraina de Est nu sunt văzute în mod necesar ca o națiune complet separată între mulți ruși. Mulți ruși au rude acolo și merg la ele pentru vacanțe. În prezent, majoritatea sunt în sprijin pentru motivele tocmai le-am menționate. Cu toate acestea, am văzut mișcări semnificative de opoziție în ultimii ani, ceea ce arată că, dacă lucrurile ies prost, atunci Putin ar putea fi vulnerabil. Există în mod clar o evaluare a riscurilor care a fost efectuată de către Kremlin, și până acum nu a dat roade. Într-adevăr, probabil întărește lui Putin în picioare compromis la domiciliu, dar dacă lucrurile merg rău atunci acest lucru ar putea schimba rapid.
* Blank: Este probabil cazul în care Putin se bucură de sprijin public în Rusia, dar care este irelevant, deoarece mass-media a fost atât de bine făcută să fie intimidată și nereflectivă de realitate și deci problema nu este opinia publică acolo, ci Putin și clica de guvernământ.
* Kotsonis: Da, acest lucru pare sa fie cazul. Trebuie să se înțeleagă că Ucraina este în mintea rusească undeva între un prieten apropiat și o curte din spate. S-a presupus mereu că aceasta a fost alianța cheie pentru Rusia și tacit înțeles că interesele geopolitice ale Rusiei vor fi respectate. Jocurile de noroc din Europa de anul trecut a fost de a trage Ucraina în orbita Euro prin forțarea Ucraina în a alege. Aproape oricine în Rusia a văzut acest lucru ca pe o provocare directă. Nu pot spune cu certitudine, dar îmi imaginez o mare majoritate crede că intervenția este justificată.


Surse[modificare]

Știri relativate/Related news[modificare]

Legături externe/External links[modificare]