Sari la conținut

Alcoolul a devenit un obicei mai scump în Turcia

De la Wikiștiri


18 noiembrie 2010 Ankara, Turcia

Guvernul conservator turc cu rădăcini islamice a introdus o nouă taxă de 30% pe alcool la sfârșitul lunii octombrie, atrăgând protestele consumatorilor, proprietarilor de cafenele și producătorilor de băuturi.

Prețul băuturilor alcoolice a crescut cu 129% de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) cu opt ani în urmă. Indicele Prețului de Consum a crescut cu 79% în aceeași perioadă.

Un litru de rachiu costă în prezent aproximativ 35 de dolari. Aceasta este o sumă mare într-o țară în care salariul minim anual este de aproximativ 400 de dolari și venitul lunar mediu de aproximativ 1000 de dolari. Tot mai mulți turci optează pentru bere și vin, care sunt mai ieftine decât rachiul tradițional.

"S-a înregistrat o scădere de 34% a consumului de alcool din 2003 până în 2008", arată un studiu realizat de centrul de cercetare BETAM din cadrul Universității Bahcesehir. "În paralel cu creșterea taxelor, prețurile de vânzare cresc, iar consumul scade".

Studiul BETAM arată că guvernul și-a majorat cu succes veniturile cu aproape 50% în ultimii șapte ani prin impunerea și creșterea constantă a taxei speciale de consum pe băuturi alcoolice.

Criticii susțin că în spatele acestor creșteri ar exista un plan religios. Ei afirmă că AKP încearcă să exercite presiune asupra stilurilor de viață care nu sunt în concordanță cu viziunea generală a partidului islamic.

"Guvernul AKP încearcă să suprime restaurantele care servesc alcool și magazinele care vând aceste băuturi, prin creșterea taxelor, interdicții de facto și presiuni sociale", scrie economistul Mustafa Sonmez pe blogul său.

Guvernul neagă că există vreo motivație religioasă în spatele politicii sale privind taxele pe alcool. Partidul nu promovează în mod public interzicerea alcoolului și și-a exprimat în mod repetat hotărârea de a nu se amesteca în viața privată a oamenilor.

Cu toate acestea, o serie de municipalități conduse de AKP au interzis băuturile alcoolice în restaurantele și cafenelele administrate de municipalități, iar licențele de alcool pentru întreprinderile private sunt din ce în ce mai greu de obținut în unele zone, potrivit surselor.

Un studiu din 2009 susținut de Institutul pentru o Societate Deschisă arată o tendință tot mai conservatoare în societate. Studiul intitulat "A fi diferit în Turcia" relevă diverse cazuri de intervenție în stilul de viață și creșterea presiunii sociale împotriva consumului de alcool, în special în regiunea Anatolia.

Sonmez avertizează că politica de creștere a taxelor aplicată de guvern nu amenință doar stilurile de viață personale, ci și economia și sănătatea publică.

"Există rapoarte că adolescenții care nu își permit să cumpere alcool optează pentru droguri; aceste informații ar trebui analizate cu atenție", avertizează el. "Producerea ilegală și consumul acestora este o altă amenințare periculoasă".

În 2003, 8% din gospodăriile din Turcia consumau alcool. Cifra a scăzut la 6% în 2008. Dintr-un motiv sau altul, aproximativ 300 000 de gospodării au încetat complet să consume alcool din cauza presiunii sociale.

Sursă