Grecia cere o nouă foaie de parcurs a UE pentru Turcia și date fixe pentru Balcanii de Vest

De la Wikiștiri


25 noiembrie 2010 Atena, Grecia

Ministrul grec de externe Dimitris Droutsas a propus anul 2018 ca dată ţintă pentru intrarea ţărilor din Balcanii de Vest în UE.

Grecia propune ca UE să adopte o nouă strategie pentru integrarea Turciei și să ofere candidaților din Balcanii de vest date clare pentru intrare.

UE ar trebui să organizeze un summit cu Turcia după alegerile parlamentare din 2011 din țara respectivă pentru a adopta o nouă foaie de parcurs pentru aderarea țării la uniunea celor 27 de națiuni, a declarat ministrul grec de externe, Dimitris Droutsas, luni (22 noiembrie).

"Cred că a venit timpul pentru a avea o discuție sinceră cu toate statele membre și cu Turcia", a declarat principalul diplomat al Greciei la un seminar găzduit de Centrul pentru Politică Europeană (EPC), un grup de experți de la Bruxelles. "Trebuie să ne decidem din nou în cadrul Uniunii Europene care ne sunt așteptările în privința Turciei".

Foaia de parcurs urmează să fie discutată cu guvernul care va veni la putere după alegerile de anul următor. Aceasta trebuie să precizeze obligațiile Turciei și să definească calendarul de implementare, potrivit lui Droutsas. Această nouă strategie trebuie de asemenea să stabilească "o dată specifică pentru aderarea Turciei la UE -- presupunând, bineînțeles, că vor veni curând și ratificările din partea statelor membre și a Turciei", a adăugat el.

Turcia a început discuțiile de aderare în octombrie 2005, însă procesul s-a mișcat extrem de lent, în mare măsură din cauza progresului încet al Ankarei în reforme și refuzului acesteia de a-și deschide porturile și aeroporturile pentru traficul din Cipru, țară membră a UE.

În plus, unele state membre influente au argumentat că Ankara ar trebui să primească un "parteneriat privilegiat" în locul statuului de membru cu drepturi depline -- poziție criticată de Droutsas.

"Nu pun la îndoială neliniștile pe care le au unele state membre", a afirmat Droutsas. "Ceea ce cer este ca acestora să nu li se permită să prefigureze rezultatul sau să schimbe regulile la jumătatea jocului. Regula pe care trebuie să o respectăm spune că drumul către aderarea deplină trebuie să rămână deschis".

Perspectiva eventualei aderări la UE s-a dovedit un catalizator important al reformei democratice în Turcia, așadar aceasta ar trebui să fie încurajată să facă noi progrese în acest sens, adaugă el.

"Cu cât este mai viu procesul european, cu atât mai democratică devine Turcia", a afirmat Droutsas.

Deși mulți din cetățenii Uniunii se opun eventualei intrări în UE a țării cu populație predominant musulmană, atitudinile s-ar putea schimba pe măsură ce Turcia implementează schimbarea, a adăugat el.

"Știu că atunci când această întrebare va fi pusă cetățenilor europeni peste câțiva ani, nu va fi vorba despre Turcia de astăzi", a afirmat Droutsas. "Va fi despre o Turcie europeană care respectă legea internațională și onorează principiul relațiilor de bună vecinătate. O Turcie care protejează libertatea religioasă a tuturor cetățenilor săi și respectă drepturile tuturor minorităților care trăiesc între granițele sale".

Totuși, el a declarat de asemenea că Ankara nu poate spera să adere la UE câtă vreme păstrează mii de militari turci staționați în nordul Ciprului și că ciprioții greci ar putea continua să blocheze procesul de aderare al acesteia.

Droutsas, a cărui țară urmează să preia președinția rotativă de șase luni a UE de la Lituania în 1 ianuarie 2014, consideră de asemenea că este necesară revigorarea procesului extinderii, în ciuda "oboselii extinderii" resimțite în multe state membre în prezent.

Mandatul anterior al Greciei la președinția Uniunii, deținut de aceasta în prima jumătate a anului 2003, s-a încheiat cu un summit de succes dedicat integrării europene a țărilor din Balcanii de Vest și adoptării declarației de la Salonic, care prezenta o serie de măsuri de facilitare a acestui proces.

Șapte ani mai târziu, Croația este pe cale să adere la Uniune în calitate de a 28-a membră până în 2012, în timp ce restul aspirantelor la UE din regiune sunt în diferite etape ale procesului de aderare.

Droutsas a declarat că, în timpul mandatului său din 2014 la președinția UE, Grecia va depune eforturi pentru adoptarea unei noi declarații la Salonic, declarație care va stabili criterii specifice pentru progres și date țintă pentru admiterea națiunilor din Balcanii de Vest în Uniune.

Reuters l-a citat declarând că UE ar putea lua în considerare anul 2018 ca dată-țintă. El a subliniat însă că stabilirea unei date nu va însemna că țările vor putea adera la acea dată fără să fi îndeplinit toate condițiile.

Droutsas a mai declarat că în ciuda actualelor probleme financiare, UE ar trebui să poată găsi fondurile necesare pentru a ajuta țările aspirante în eforturile lor de reformă.

Sursă