Sari la conținut

Irakienii din Turcia merg la vot

De la Wikiștiri
Turcia


6 martie 2010 Ankara, Turcia — Zeci de mii de irakieni care trăiesc în Turcia urmează să voteze în alegerile parlamentare irakiene, declară oficialii. Patru secții de votare sunt deschise în Turcia -- trei la Istanbul și una în capitală, Ankara -- pentru trei zile începând de vineri (5 martie). Prezența la vot în rândul diasporei din Turcia o va depăși pe cea din alegerile generale anterioare, din 2005.

„Aproximativ 25 000 de alegători au participat la alegerile din 2005. Ne așteptăm ca peste 30 000 de alegători să își depună voturile de data aceasta”, a declarat Ali Ekber, un oficial al comisiei electorale irakiene, citat de cotidianul Hurriyet.

Forțele de securitate turcești nu vor fi implicate în procesul electoral și nu vor cere cărți de identitate, a adăugat Ekber. „Doar oficialii irakieni se vor ocupa de alegeri”, a declarat el.

Vineri, ministerul de externe al Turciei a emis o declarație care a descris alegerile irakiene ca fiind cruciale pentru democrație și stabilitate. Alegerile, aflate la a doua ediție în Irak de la răsturnarea lui Saddam Hussein în 2003, vor contribui la crearea unui consens politic ce poate servi drept bază pentru soluționarea problemelor Irakului, a declarat ministerul.

Alegerile ar trebui să „reflecte voința poporului irakian” și să nu fie afectate de acuzații de fraudă, se cerea în declarație. (Hurriyet, Al Jazeera, World Bulletin)

Referințe

[modificare]