Sari la conținut

Kilicdaroglu: liderul în devenire al opoziției turce

De la Wikiștiri

27 noiembrie 2010 Ankara, Turcia

Liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu.

În ultima lună, bloggerii din Turcia au urmărit lupta pentru putere dintre Kemal Kilicdaroglu, liderul reformator al principalei grupări parlamentare de opoziție, și adversarii conservatori influenți din rândurile acesteia.

Kilicdaroglu a preluat conducerea Partidului Popular Republican (CHP) în luna mai, după ce conservatorul Deniz Baykal a demisionat în urma unui scandal sexual.

Numit "Gandhi" datorită firii sale liniștite și asemănării cu liderul indian, Kilicdaroglu a trezit speranțe în rândul alegătorilor liberali deziluzionați. Aceștia se așteptau la o reformă în interiorul CHP care să ofere o opoziție eficientă în fața Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ.

Kilicdaroglu a promis modernizare, dar scepticii susțin că acestuia îi lipsesc voința și sprijinul pentru a înfrânge puternicul bloc al conservatorilor influenți din CHP. Au fost situații când acesta nu s-a putut ridica la nivelul adversarilor săi versați din guvern, în special atunci când nu a reușit să se înregistreze la vot cu prilejul referendumului din septembrie asupra reformei constituționale.

La începutul acestei luni, Kilicdaroglu a obținut o victorie importantă atunci când l-a eliminat brusc pe puternicul secretar general al partidului, ultraconservatorul Onder Sav. Presa speculează că Kilicdaroglu va organiza în 3 decembrie o convenție extraordinară a partidului în care va cere sprijinul partidului înaintea alegerilor generale din iunie.

La fel ca mulți turci, Frederike Geerdink este entuziasmată de perspectiva viitoarei întreceri electorale dintre AKP și un CHP revigorat. Ea se întreabă însă dacă "Kemal Kilicdaroglu este suficient de stăpân pe situație pentru a câștiga cursa".

Geerdink susține că CHP a fost incapabil să acționeze conform idealurilor social-democrate pe baza cărora s-a înființat și îl acuză pe Kilicdaroglu că vorbește despre reformă fără a fi în stare să o producă. "Acum că Sav a fost eliminat, va începe el oare cu adevărat să transforme din nou CHP într-un partid social democrat"?, scrie ea, exprimând îndoielile membrilor de rând ai partidului.

Ea îl îndeamnă pe lider să ocolească vechile teme din politica turcă, cum ar fi problema kurdă și cea a vălului, și să se concentreze pe economie. "Dacă CHP ar putea oferi un plan solid pentru combaterea șomajului (în rândul tinerilor), sunt sigură că ar atrage mulți alegători. Cu atât mai mult cu cât populația Turciei este tânără: vârsta medie este de 27 de ani, astfel încât concentrarea asupra tineretului este o idee într-adevăr inteligentă".

În final, ea îl îndeamnă pe Kalicdaroglu să acționeze rapid cu planul său de reforme. "O victorie electorală care devine o țintă realistă ar ajuta foarte mult la prevenirea unei potențiale rebeliuni interne".

În urma discuțiilor cu membrii CHP, editorialistul Mehmet Ali Birand scrie că reforma este acum cu siguranță pe agenda partidului. "Atitudini și politici complet noi au luat locul vechilor nume și politici care au predominat ani de zile".

În ceea ce privește viitoarele alegeri, el susține că starea de spirit din interiorul partidului este mai degrabă nesigură. "Nimeni nu pretinde că partidul va zbura ca o rachetă. Să fim sinceri, nu este ușor să facem CHP să zboare până la cer".

După cum era de așteptat, paginile de comentarii ale cotidianului Today's Zaman, pro-AKP, au o viziune sumbră asupra recentelor evoluții din cadrul CHP. Omer Caha susține că recentele lupte interne au făcut ca partidul să pară divizat și că Kilicdaroglu trebuie să străbată o cale lungă pentru a șterge percepțiile negative asupra sa, ca lider.

Caha elimină categoric perspectivele partidului în viitoarele alegeri. "Este puțin probabil ca un lider care până acum nu și-a susținut vorbele și care pare a fi slab, vag și își dezbină propriul partid, să inspire încredere nu doar în rândul cetățenilor obișnuiți, ci chiar în rândul alegătorilor CHP devotați".

Aengus Collins, care a scris mult timp favorabil despre o posibilă renaștere a CHP pe motiv că acesta va revigora politica democrată, crede că eliminarea lui Sav de către Kilicdaroglu a relevat o tărie de caracter neașteptată din partea liderului, considerat anterior ca fiind "slab" și incapabil să înlăture AKP.

Collins susține că recenta acțiune i-a adus un credit limitat în rândul electoratului, dar lasă loc nou de manevră. "Va trebui să aibă loc o refacere dureroasă, din temelii, înainte ca partidul să înceapă să arate și să acționeze ca o forță politică modernă, recunoscută. Kilicdaroglu a adus însă un serviciu țării sale prin faptul că săptămâna trecută a forțat partidul să ia calea reformei".

Sursă[modificare]