Sari la conținut

Liberalizarea vizelor ar putea da un imbold eforturilor Turciei de aderare la UE

De la Wikiștiri

25 noiembrie 2010 Ankara, Turcia — Experții Inițiativei pentru Stabilitate Europeană au prezentat propunerea unei foi de parcurs privitoare la vize în vederea relansării procesului șovăielnic de aderare. Discuțiile Turciei de aderare la UE riscă un eșec iminent din cauza disputei Ciprului și a opoziției Franței față de aderarea deplină a Turciei. În lipsa unui progres decisiv, procesul va fi suspendat la sfârșitul anului 2011.

O mare parte din populația turcă și-a pierdut deja interesul. În 2004, 73% din turci considerau că aderarea la UE este un lucru bun, însă această cifră a scăzut la 38% în 2010. Decizia UE de a oferi regimul călătoriilor fără vize aproape tuturor țărilor balcanice, lăsând Turcia pe dinafară, i-a frustrat pe turci și a adâncit convingerea acestora că țara lor nu va intra niciodată în UE.

"Este greu să crezi că ești cu adevărat binevenit să aderi la o Uniune atunci când cetățenii nu sunt nici măcar considerați demni de încredere pentru a călători în aceasta fără un proces complex, costisitor și câteodată degradant de scanare în consulate", a declarat Gerald Knaus, președintele Inițiativei pentru Stabilitatea Europeană (ESI) de la Berlin, pentru SETimes.

"Într-un moment în care cetățenii turci sunt disperați să vadă noi semne de angajament și bunăvoință din partea Europei, UE trebuie să ofere Turciei o foaie de parcurs pentru ridicarea restricțiilor de viză", a afirmat el, adăugând că aceasta va spori sprijinul pentru procesul de aderare la UE și reforme în Turcia. "Aceasta va fi Viagra procesului de aderare".

Dintre toate țările candidate, Turcia a rămas singura țară fără o foaie oficială de parcurs a UE pentru liberalizarea vizelor. Oficialii UE declară că, până recent, absența unui acord de readmitere UE-Turcia a constituit un obstacol cheie pentru aceasta.

Cei șapte ani de negocieri asupra documentului se apropie acum de final. Conform acordului de readmitere, Turcia va fi obligată să îi accepte înapoi pe cetățenii care locuiesc ilegal într-un stat UE, precum și pe cetățenii din terțe țări și indivizii apatrizi care au intrat în UE prin Turcia.

Spre deosebire de țările balcanice mai mici, Turcia are o populație de peste 72 milioane de locuitori și un număr mare de persoane fără loc de muncă. Țara este de asemenea una din principalele rute de tranzit pentru traficul uman internațional.

"Riscul ar fi suportabil... liberalizarea vizelor nu înseamnă drept de muncă", declară Knaus.

Potrivit ESI, dacă va primi o foaie de parcurs pentru vize, Turcia va spori cooperarea cu UE în chestiunile de securitate. Aceasta va îmbunătăți de asemenea și mai mult situația sa privitoare la drepturile omului și politicile de nediscriminare pentru ca nici un tribunal din UE să nu fie nevoit să acorde azil cetățenilor turci, deoarece nu ar mai fi nevoie.

Cengiz Aktar, președintele Departamentului de Relații UE de la Universitatea Bahcesehir, declară că un pas al UE în vederea liberalizării vizelor este extrem de important, dar se îndoiește că acesta poate deveni realitate.

"Liberalizarea vizelor și decizia UE de a aborda temerile Turciei legate de funcționarea Uniunii Vamale sunt punctele cheie care pot restabili încrederea și reînsufleți procesul de aderare la UE", a declarat el pentru SETimes.

Potrivit lui Aktar, o sursă de iritare în rândul turcilor este incapacitatea de a gestiona așteptările, situație alimentată de unii politicieni și de unele instituții de presă.

"Trebuie să fim atenți să nu creăm așteptări false în rândul populației. Se pare că liberalizarea vizelor, dacă și când va fi convenită, se va aplica doar oamenilor de afaceri, oamenilor de știință și studenților. Trebuie să spunem acest lucru de la bun început", a avertizat Aktar.

Sursă