Neliniște față de poziția Turciei cu privire la Iran

De la Wikiștiri


11 iunie 2010 Ankara, Turcia — Turcia s-a alăturat miercuri (9 iunie) Braziliei în opoziția față de Rezoluția 1929 a Consiliului de Securitate, care impune noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza programului său nuclear. Cele două țări au mediat recent un acord de schimb nuclear cu regimul de la Teheran și par să încerce să își mențină inițiativa diplomatică pe această cale.

"Am sprijinit ideea soluționării problemei iraniene prin diplomație încă de la începutul [disputei nucleare], și ca atare, am votat împotrivă miercuri în Consiliul de Securitate", a declarat prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan joi.

Doisprezece membri ai Consiliului de Securitate au votat pentru sancțiuni, iar unul -- Libanul -- s-a abținut.

Erdogan a vorbit la telefon cu președintele american Barack Obama cu câteva ore înainte de vot, informându-l despre decizia Ankarei de a se opune rezoluției. El a decis de asemenea să trimită o delegație la nivel înalt la Washington în 14 iunie.

"Votul negativ al Turciei nu are ca țintă Statele Unite", a declarat Mehmet Yegin, de la Organizația pentru Cercetare și Studii Internaționale de la Ankara, citat de cotidianul Hurriyet. "Turcia a fost nevoită să sprijine acordul pe care l-a mediat ca o condiție a urmăririi unei politici consecvente".

Cu toate acestea, a adăugat el, decizia "va avea cu siguranță un preț".

"Nu voi ascunde faptul că suntem dezamăgiți de votul care a avut loc astăzi", a declarat subsecretarul american pentru afaceri politice, Bill Burns, la o sesiune de informare a presei organizată miercuri, descriind starea de spirit de la Washington.

În cursul vizitei efectuate la Ankara în aprilie 2009, Obama a descris relațiile dintre țara sa și Turcia ca pe un parteneriat model. Însă cele două națiuni sunt în conflict în legătură cu modul de abordare a amenințării nucleare iraniene. Washingtonul – alături de ceilalți membri ai Grupului de la Viena, Franța și Rusia -- declară că acordul de schimb negociat de Turcia și Brazilia nu merge suficient de departe pentru a aplana temerile.

Turcia, care împarte o graniță cu Iranul, are interese economice considerabile în țara respectivă. Aproximativ 15% din gazele naturale turcești sunt livrate de Iran și volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări a ajuns la 10 miliarde USD.

Ankara declară că sancțiunile pun frâu schimburilor comerciale, afectând astfel economia turcă. "Volumul schimburilor comerciale dintre Turcia și Iran … se poate ridica la 30 miliarde USD dacă sancțiunile sunt ridicate", a declarat ministrul de externe Ahmet Davutoğlu într-un interviu acordat miercuri seara postului Kanal24.

În ciuda acestui fapt, surse diplomatice din Turcia declară că țara va implementa rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, în special dat fiind actualul său statut de membru nepermanent al Consiliului.

Ultimele sancțiuni adaugă 40 de companii și un individ pe lista celor supuși înghețării activelor, printre acestea numărându-se 15 companii controlate de Garda Revoluționară din Iran sau care acționează în numele acesteia.

Sancțiunile cer țărilor să coopereze în inspectarea navelor suspectate de transportul mărfurilor interzise și fac apel la acestea să blocheze tranzacțiile financiare dacă există motive rezonabile să creadă că activitățile respective pot contribui la activitățile nucleare iraniene.


Sursă[modificare]