Sari la conținut

Procesul din cazul "Barosul" începe în Turcia

De la Wikiștiri

19 decembrie 2010 Ankara, Turcia — Aproape 200 de militari, inclusiv generali în serviciu activ și foști comandanți ai forței maritime și aeriene, se vor prezenta în fața instanței joi (16 decembrie) la Istanbul, fiind acuzați că au plănuit răsturnarea guvernului cu rădăcini islamice al Turciei.

Susținătorii investigației asupra presupusului complot văd în acesta un pas vital în eradicarea elementelor criminale din cadrul unei armate care a răsturnat patru guverne din 1960 până în prezent. Însă, inadvertențele din dovezi i-au determinat pe unii analiști să se întrebe dacă trebuia să se ajungă la proces.

Purtând numele de cod "Operațiunea Barosul", presupusul complot a fost descoperit în ianuarie, când o sursă anonimă a predat o valiză de documente, CD-uri și casete audio cotidianului Taraf.

Materialele detaliau un plan secret elaborat de ofițeri militari de rang înalt, care prevedea lansarea de atacuri cu bombă asupra a două moschei din Istanbul și prăbușirea unui avion de luptă turc în Marea Egee. Potrivit inculpării, aceștia sperau "să deschidă calea pentru o preluare militară prin aruncarea țării în haos și tensiune".

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații ar putea primi între 15 și 20 de ani de închisoare pentru "tentativa de răsturnare a guvernului sau obstrucționarea acestuia în îndeplinirea sarcinilor sale, prin uz de forță și violență".

Unii analiști, precum avocatul pentru drepturile omului Orhan Kemal Cengiz, consideră că procesul este o "confruntare cu istoria" care va ajuta la depășirea trecutului afectat de lovituri de stat al Turciei.

"Este foarte important deoarece este prima dată când i-am adus în realitate pe acești militari și generali în fața instanței înainte de a încerca o lovitură de stat", a declarat el publicației SETimes.

Însă anacronismele și inadvertențele din presupusele documente ale loviturii de stat făcute publice în inculpare îi determină pe alții să pună la îndoială întregul proces.

Un CD care conține presupusul plan al loviturii de stat, creat, potrivit inculpării, în 2003, se referă la spitale, ONG-uri și centre militare sub nume pe care acestea nu le aveau la momentul respectiv.

Un colonel acuzat de participarea la un seminar de plănuire a loviturii de stat este menționat în presupusele documente originale sub un al doilea nume care nu a fost înregistrat oficial până în 2007.

"Oricine cu doi neuroni unul lângă altul poate vedea că acestea au fost falsificate", a afirmat Gareth Jenkins, un analist stabilit în Turcia familiarizat cu inculparea.

El crede că teama și autocenzura au înăbușit discuția internă asupra problemelor legate de dovezile din cazul Barosul. "În orice altă țară acestea ar fi suficiente pentru ca respectivul caz să se năruiască", a declarat Jenkins pentru SETimes.

Criticii acuză de asemenea guvernul turc de manipularea cazului în cadrul îndelungatei sale lupte cu armata puternică și ferm laică -- o acuzație pe care acesta o neagă.

Consiliul Suprem al Judecătorilor și Procurorilor, reorganizat în septembrie în urma unui referendum, a fost criticat în această săptămână de avocații apărării din cauza transferării judecătorului șef, Zafer Baskurt, cu două zile înainte de începerea procesului.

"Judecătorul-șef a studiat cazul de aproape patru luni; el și-a [format] o opinie cu privire la caz", a declarat avocatul apărării Celal Ulgen cotidianului Hurriyet. "Va lua timp până când noul șef al curții va putea [înțelege] cazul. O asemenea schimbare nu ar fi trebuit să se întâmple".

Unii cred că demiterea lui Baskurt a fost motivată politic. El s-a opus anterior reținerii suspecților în arest până la începerea procesului.

"Nu îmi miroase deloc bine", a declarat Yusuf Kanli, un comentator pentru Hurriyet. "Dar pe de altă parte, trebuie să rămânem fermi. Dacă există oameni implicați în ilegalitate și în criminalitate, fie că este o simplă infracțiune sau o lovitură de stat, aceștia trebuie pedepsiți".

Sursă