Raidul asupra flotilei umanitare are un impact profund asupra relațiilor
- 25 noiembrie 2015: Avion militar rus doborât la frontiera turco-siriană
- 26 decembrie 2012: Candidatura Turciei la statutul de membru UE are oportunități și provocări în 2013
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Turcia este în doliu pentru Necmettin Erbakan
- 3 ianuarie 2011: Grecia examinează posibilitatea înăspririi măsurilor împotriva imigranților la granița cu Turcia
11 iunie 2010 Ankara, Turcia — Prietenia îndelungată a Turciei cu Israelul a suferit o lovitură puternică după încercarea marinei israeliene de a inspecta nava Mavi Marmara care se îndrepta spre Fâșia Gaza. Nouă turci au murit în încăierarea care a urmat, iar alți 20 au fost răniți.
Majoritatea persoanelor de la bord erau activiști islamiști – care simpatizau cu cauza palestiniană, în general, sau cu mișcarea Hamas. Deși Hamas are o susținere publică redusă în rândul turcilor, incidentul i-a unit în revoltă. Mulți condamnă acțiunile Israelului și chiar se întreabă dacă relațiile diplomatice ar trebui menținute.
Turcia a fost prima națiune cu o populație majoritar musulmană care a recunoscut Israelul și a stabilit relații diplomatice – un eveniment de referință care s-a petrecut în 1950. Cele două țări au semnat acorduri strategice de securitate și au cooperat strâns într-o serie de sectoare, printre care cel al apărării și energiei.
Chiar și atunci când Partidul Justiției și Dezvoltării, de orientare islamică, a preluat puterea în Turcia, relațiile s-au menținut cordiale. Cu toate acestea, ofensiva Israelului din 2008 în Fâșia Gaza a tensionat relațiile de prietenie, iar ultimele evenimente amenință să le destrame complet. Mulți bloggeri se întreabă ce va rezerva viitorul și dacă acum se pune problema unei reorientări strategice.
"Nu guvernul AKP a fost acela care a susținut aderarea Israelului la OCDE anul trecut"? întreabă cu amărăciune tunabas.
Bloggerii pun de asemenea sub semnul întrebării modul în care a fost organizată operațiunea umanitară pentru Fâșia Gaza. "De ce nu s-au trimis ajutoarele prin Semiluna Roșie, ale cărei activități sunt garantate prin legislația internațională"? întreabă ayhandemiral.
Esatsonmez pune la îndoială motivele IHH, gruparea turcă care a oferit sprijinul financiar pentru flotila care se îndrepta spre Fâșia Gaza. "Se pare că unele cercuri exploatează cauza Gaza și obțin beneficii politice și economice din aceasta", scrie el.
"Dacă devii ostil față de Israel, primești aplauze din partea majorității musulmanilor din întreaga lume", scrie acesta. "Dacă ești politician, îți mărești numărul de susținători, iar dacă ești un ONG primești mai multe fonduri".
Serdar critică ferm discursurile extremiste din presa socială turcă. "Internetul a devenit plin de rasism", scrie el. "Este extrem de greșit să ai resentimente față de toți evreii din cauza politicii duse de Israel".
Într-adevăr, mulți turci fac distincția între administrația israeliană actuală și politicile acesteia, pe de o parte, și poporul evreu, pe de alta. Ministrul internelor, Besir Atalay, a declarat miercuri că nu s-a produs și nici nu s-ar fi permis să se producă vreo vătămare a evreilor în timpul protestelor față de raidul israelian.
"Turcii n-au acceptat niciodată antisemitismul fascist", scrie ozcimbit. "Cu cinci sute de ani în urmă, turcii i-au ajutat pe evreii care au scăpat din Spania și i-au salvat de masacru; acum 65 de ani, mulți evrei au primit pașapoarte turcești pentru a fi salvați de exterminarea nazistă și au fost aduși în Turcia.
"Poporul anatolian i-a sprijinit totdeauna pe cei care i-au cerut ajutorul; așa înțeleg ei justiția. Liderii israelieni ar trebui să învețe și ei cum să înțeleagă justiția … aceasta este piatra de temelie a păcii în țară, a păcii [în] lume", concluzionează bloggerul.