UE își exprimă temerile cu privire la libertatea presei și politica din Turcia
- 25 noiembrie 2015: Avion militar rus doborât la frontiera turco-siriană
- 26 decembrie 2012: Candidatura Turciei la statutul de membru UE are oportunități și provocări în 2013
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Turcia este în doliu pentru Necmettin Erbakan
- 3 ianuarie 2011: Grecia examinează posibilitatea înăspririi măsurilor împotriva imigranților la granița cu Turcia
21 noiembrie 2010 Ankara, Turcia — Presiunea politică, precum și miile de procese împotriva jurnaliștilor, subminează libertatea presei în Turcia, afirmă UE.
UE a criticat Turcia marți (9 noiembrie) pentru sporirea presiunii politice asupra presei și pentru restricțiile asupra libertății de expresie. "Continuă să existe îngrijorare în privința atacurilor politice împotriva presei", a declarat Comisia EU în Raportul de Progres pe 2010 privitor la țara respectivă, făcut public marți.
În raport, Comisia Europeană (CE) schițează o imagine mixtă a progresului Turciei către democratizare și aderare.
Deși au salutat reforma constituțională adoptată în septembrie de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), de guvernământ, eforturile acestuia de a lansa relațiile cu kurzii, rolul tot mai mare al acestuia în politica externă, progresul obținut în supravegherea civilă a forțelor de securitate și succesul remarcabil din economie, autoritățile de la Bruxelles au criticat ritmul lent al reformelor, relațiile tensionate dintre principalele organisme de stat și sporirea presiunii asupra presei.
UE a criticat nu doar presiunea guvernului asupra presei de opoziție, ci și procesele inițiate împotriva jurnaliștilor pentru activitatea lor referitoare la politicieni și alte autorități de rang înalt.
Peste 4 000 de investigații au fost lansate împotriva jurnaliștilor pentru încălcarea confidențialității sau încercări de a influența corectitudinea procesului, în urma reportajelor acestora privitoare la cazul Ergenekon.
Interdicțiile frecvente impuse de Turcia diferitelor pagini de internet au devenit o nouă îngrijorare pentru UE. Populara platformă de transfer și vizualizare a înregistrărilor video YouTube nu este accesibilă în țara candidată la UE din 2008. Sute de pagini de internet au fost interzise, adesea din cauza deficiențelor reglementărilor și a unui cadru juridic vag.
În raportul său, UE a subliniat că legea internetului din Turcia limitează libertatea de expresie și restricționează drepturile cetățenilor de a accesa informații.
"La fel ca celelalte secțiuni ale societății, presa este de asemenea profund divizată în Turcia. Noile agenții oferă doar informații unilaterale. Unele conglomerate media se folosesc de presă pentru a deveni importante în public, pentru a-și urmări celelalte interese. Acest lucru ar trebui să se schimbe", a declarat raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Ria Oomen-Ruijten, pentru SETimes, adăugând că trebuie aplicate reforme legislative care să asigure independența presei din Turcia.
"Presiunea asupra ziarelor, cazurile judiciare împotriva jurnaliștilor și interzicerea disproporționată a numeroaselor pagini de internet sunt inacceptabile într-o societate pluralistă liberă", a subliniat ea.
Raportul a criticat de asemenea polarizarea tot mai mare a politicii turcești. Climatul politic conflictual, lipsa dialogului și spiritul de compromis dintre principalele partide politice și relațiile tensionate dintre principalele instituții politice au subminat eforturile majore de reformă din ultimele 12 luni.
Oomen-Ruijten va vizita Turcia săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu membrii guvernului, opoziției și ONG-urilor, pentru a discuta despre dezvoltarea unui spirit de compromis și intensificarea reformelor.
O sursă de polarizare a fost controversata anchetă Ergenekon. Un număr total de 270 de indivizi, inclusiv 116 ofițeri militari și șase jurnaliști, au fost reținuți și acuzați de încercarea de a răsturna guvernul.
CE și-a exprimat sprijinul pentru investigația asupra cazului Ergenekon și asupra altor presupuse tentative de lovitură de stat, investigații despre care autoritățile de la Bruxelles au declarat că "rămân o oportunitate pentru Turcia de a consolida încrederea în funcționarea corectă a instituțiilor sale democratice și în statul de drept". Însă UE a criticat totodată detențiile lungi de dinaintea procesului din aceste cazuri, despre care a declarat că "stârnesc îngrijorare".
Spre deosebire de Oomen-Ruijten, profesorul Cagri Erhan, directorul Centrului de Cercetare Europeană al Universității din Ankara, are speranțe mici în reînsuflețirea procesului de reformă în viitorul apropiat.
"Nici guvernul, nici vreun alt partid politic nu văd nici o investiție politică în procesul UE", a declarat el pentru SETimes. "Sprijinul populației față de procesul de aderare la UE a coborât la cele mai mici niveluri".
Portalul independent de știri UE-Turcia de la Bruxelles, ABHaber.com, a criticat aspru CE. "La Bruxelles, majoritatea actorilor și-au pierdut încrederea în viitorul discuțiilor de aderare ale Turciei. Comisia nu face nimic, ci stă la gard și așteaptă. Dacă procesul se va prăbuși complet la intervenția sa, singura care va plăti prețul este comisia".
Sursă
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |