Sari la conținut

SUA și Rusia anunță un nou pact privind armele nucleare

De la Wikiștiri


30 martie 2010 Statele Unite ale Americii — Dacă va fi ratificat, Tratatul de Reducere a Armelor Strategice actualizat ar putea duce la o reducere semnificativă a arsenalurilor nucleare desfășurate de cele două țări.

(FT, RIA Novosti - 28/03/10; AP, Wall Street Journal, The New York Times, VOA, The Sofia Echo, Xinhua - 27/03/10; Reuters, DPA, VOA, SKY News, BBC - 26/03/10)

Președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev s-au pus de acord cu privire la un tratat istoric de control al armelor vineri (26 martie). Acordul prevede reducerea substanțială a arsenalurilor nucleare desfășurate de cele două țări.

„Mă bucur să anunț că după un an de negocieri intense, Statele Unite și Rusia s-au pus de acord cu privire la cel mai complex acord de control al armelor din ultimele aproape două decenii”, a declarat Obama după o conversație telefonică avută cu omologul său rus.

Cei doi lideri urmează să semneze pactul în 8 aprilie la Praga. Acesta va înlocui Tratatul de Reducere a Armelor Strategice (START) din 1991, care a expirat la sfârșitul anului 2009. Noul acord va intra în vigoare după ratificarea sa de către Senatul SUA și Duma rusească. După ratificarea acordului, cele două țări vor avea șapte ani la dispoziție pentru a-și îndeplini angajamentele.

„Prin acest acord, Statele Unite și Rusia -- cele mai mari două puteri nucleare din lume -- transmis de asemenea mesajul clar că intenționăm să conducem”, a declarat Obama reporterilor la Casa Albă. „Prin respectarea angajamentelor noastre din Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), ne consolidăm eforturile globale de a opri răspândirea acestor arme și de a ne asigura că celelalte națiuni își îndeplinesc propriile responsabilități”.

Conform acordului, fiecare parte va trebui să reducă numărul focoaselor nucleare cu rază lungă de acțiune desfășurate operațional la 1 550, cu 30% mai puțin decât numărul de 2 200 permis în prezent. Acesta reprezintă puțin peste un sfert din limita de 6 000 de focoase stabilită în acordul START inițial.

Ambele țări vor trebui de asemenea să reducă numărul de lansatoare instalate și neinstalate și bombardierele grele echipate pentru armamente nucleare la 800, în scădere față de 1 600 în tratatul din 1991.

Cele două țări au convenit de asemenea să limiteze numărul de rachete balistice intercontinentale și cu lansare de pe submarine la 700 fiecare.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat că „Măsurile pe care le luăm completează ceva ce constituie o declarație foarte clară de intenție”.

Obama a declarat că noul tratat START va institui un mecanism puternic și eficient de verificare și monitorizare, menținând totodată flexibilitatea de care țara sa are nevoie pentru a proteja securitatea națională și pentru a respecta angajamentele făcute aliaților săi.

Președintele american a menționat că acordul va ajuta cele două țări să lase în urma lor „zilele întunecate ale Războiului Rece”.

„Atunci când Statele Unite și Rusia pot coopera eficient, această cooperare promovează interesele reciproce ale celor două națiuni și securitatea și prosperitatea întregii lumi”, a declarat Obama.

Rusia, însă, continuă să avertizeze că s-ar putea retrage din acord dacă Statele Unite merg prea departe cu planurile de a construi un sistem de apărare antirachete în Europa de Est, plan respins cu înverșunare de Moscova.

„Tratatul este încheiat atunci când ambele părți au niveluri asemănătoare de ofensivă și defensivă strategică”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de Wall Street Journal. „Orice schimbare a acestor niveluri dă fiecărei părți dreptul de a reveni asupra chestiunii menținerii participării sale la reducerea armelor strategice”.

Acordul de vineri a fost salutat de înalții oficiali internaționali, inclusiv de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, de Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, și de comisarul UE pentru politică externă, Catherine Ashton.

Ban a emis o declarație în care își exprima speranța că acordul „va putea fi ratificat fără întârziere pentru a permite implementarea sa promptă”.

Referințe