Serbia și BiH sunt optimiste în legătură cu relansarea relațiilor bilaterale
- 15 iunie 2015: Tragedie în baschetul românesc: A murit Vladimir Arnautović, antrenorul lui CSU Ploiești
- 27 decembrie 2012: Serbia are un plan ambițios pentru reducerea deficitului
- 17 iunie 2012: Tineretul din Balcani este în cumpănă: să rămână sau să plece?
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Acord asupra remanierii guvernului sârb
- 25 noiembrie 2015: Avion militar rus doborât la frontiera turco-siriană
- 26 decembrie 2012: Candidatura Turciei la statutul de membru UE are oportunități și provocări în 2013
- 12 ianuarie 2012: Căsătorii forțate în Germania: Turcia, Serbia și Kosovo sunt în fruntea listei
- 3 martie 2011: Turcia este în doliu pentru Necmettin Erbakan
- 3 ianuarie 2011: Grecia examinează posibilitatea înăspririi măsurilor împotriva imigranților la granița cu Turcia
1 mai 2010 Istanbul, Turcia — În relațiile dintre Serbia și Bosnia și Herțegovina (BiH) a fost întoarsă o nouă pagină săptămâna trecută, când liderii au convenit să îmbunătățească relațiile tensionate. Întâlnirea dintre președintele sârb Boris Tadic și liderul președinției BiH, Haris Silajdzic de la Istanbul a avut ca rezultat o declarație comună care sublinia „o viziune comună pentru viitor”.
Acordul a fost mediat de Turcia, cu președintele Abdullah Gul la cârmă.
„Pentru a crea un climat de pace durabilă, stabilitate și relații de bună vecinătate a fost dezvoltată o viziune comună în care națiunile noastre pot trăi în coexistență pașnică și armonie”, se afirma în declarație.
Timp de câteva luni, ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a făcut o navetă diplomatică între cele două țări. „Această întâlnire este prima de acest gen de la [conflictul] bosniac”, a declarat Davutoglu cotidianului turc Sabah în 24 aprilie.
Declarația promovează „securitatea pentru toți, dialogul politic la nivel înalt, interdependența economică și conservarea țesăturii sociale multietnice, multiculturale și multireligioase a regiunii”.
Dusan Reljic, un expert sârb pe probleme de afaceri internaționale, a declarat pentru SETimes că „drumul întregii regiuni către normalizare și stabilizare va fi facilitat dacă politicienii bosniaci devin o parte a noii tendințe pozitive din regiune”.
Șeful Centrului pentru Studii de Securitate din Belgrad, Aleksandar Fatic, a declarat că întâlnirea deschide calea pentru comunicarea directă dintre Belgrad și autoritățile din Saraievo, nu prin Republica Srpska (RS), cum a fost cazul până acum.
„Cred că bunele relații dintre Belgrad și Saraievo sunt cea mai bună garanție pentru menținerea statutului RS în conformitate cu Acordul de Pace de la Dayton -- un conflict potențial între elita politică a RS și liderii bosniaci din Federația BiH ar putea duce doar la anularea RS de către comunitatea internațională”, a declarat Fatic pentru SETimes.
„Serbia nu va … perturba niciodată stabilitatea Bosniei și Herțegovinei”, a declarat Tadic la întâlnirea din week-end. El a subliniat faptul că acest nou început ar putea marca o nouă eră pentru consolidarea cooperării regionale.
Silajdzic a replicat: „este foarte important ca poporul bosniac să audă acestea”.
Ambele țări aspiră să adere la UE, având speranța că acest proces de reconciliere va consolida și mai mult aspirațiile lor.
Analiștii declară că Turcia și-a consolidat de asemenea poziția în legătură cu aderarea la UE prin organizarea întâlnirii.
„În ton cu ambițiile tot mai mari din politica externă, Turcia dorește să se numere printre principalii factori străini din Europa de Sud-est", a afirmat Reljic. "Turcia se bazează pe diplomația de mediere, pe proiectele economice și financiare și pe relațiile sale tradiționale din regiune, care nu sunt limitate la țările cu tradiție predominant islamică”.
„Nu a fost ușor, fără îndoială, să ajungem în acest punct”, a scris Sami Kohen, un editorialist pe probleme de politică externă de la cotidianul turc Milliyet, marți (27 aprilie). „Se poate spune că arhitectul acestei întâlniri a fost Davutoglu”.
Analista Tanja Topic din Bania Luka a salutat declarația ca pe un pas mare către normalizarea relațiilor din regiune. Continuarea inițiativelor politice în această direcție, a adăugat el, ar putea duce la slăbirea politicilor naționaliste extremiste din RS.
„Dacă pașii politici înainte recent făcuți în întreaga regiune vor fi continuați de Croația și în special de Serbia, atunci asemenea reacții negative vor fi marginalizate în curând, iar politicienii extremiști din RS pot deveni doar perdanți politici”, a declarat Topic pentru SETimes.
Acordul nu a fost lipsit de controverse. Nebojsa Radmanovic, membrul sârb al președinției BiH, a afirmat că declarația constituie o încălcare a constituției, deoarece Silajdzic a semnat-o fără consimțământul celorlalți doi membri ai președinției.
„Silajdzic și ministrul de externe Sven Alkalaj au fost într-o vizită neoficială la Istanbul și, prin urmare, nu puteau accepta nici un document în numele BiH”, a afirmat Radmanovic.
Această reacție, a declarat Topic, „arată că liderii RS simt că pierd un fel de exclusivitate în relațiile cu Serbia”. În cursul întâlnirii, Gul a făcut referire la importanța instituirii și menținerii relațiilor regionale.
„Balcanii au beneficiat întotdeauna de pace și stabilitate sub un acoperiș mare -- iar de data aceasta acoperișul îl vor constitui structurile UE și NATO, cărora le acordăm o mare importanță”, a afirmat el. „Normalizarea relațiilor dintre Serbia și Bosnia și Herțegovina este vitală”.
Milan, un pensionar de 71 de ani din Belgrad, a declarat că nu este ușor pentru sârbi să își pună în ordine sentimentele față de Turcia.
„Știți care a fost prima asociere cu turcii în Serbia -- am fost sub ocupația lor timp de 500 de ani”, a afirmat el. "Dar s-au schimbat multe. Dacă au un euro sau doi de investit în Serbia acum, sunt bineveniți".
Referințe
- Erol Izmirli, „Serbia și BiH sunt optimiste în legătură cu relansarea relațiilor bilaterale” — setimes.com, 30 aprilie 2010
Această pagină a fost arhivată și nu mai poate fi modificată. Dacă ați observat o greșeală, adăugați formatul {{știrearhivată}} în pagina de discuție împreună cu erorile și corecturile semnalate. În acest fel, un administrator va modifica și rectifica știrea. Vă informăm că nu vom accepta actualizarea sau alterarea unor știri, ci numai corectarea greșelilor de ortografie, gramaticale sau de așezare în pagină. Notă: unele surse sau legături externe menționate s-ar putea să nu mai fie disponibile din cauza vechimii lor. |